Ершег

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ершеґ
Ерісентпетер
Ерісентпетер
Ерісентпетер
46°50′ пн. ш. 16°25′ сх. д. / 46.833° пн. ш. 16.417° сх. д. / 46.833; 16.417Координати: 46°50′ пн. ш. 16°25′ сх. д. / 46.833° пн. ш. 16.417° сх. д. / 46.833; 16.417
Країна  Угорщина
Розташування Угорщина Угорщина
Площа 44 тис. га
Засновано 2002 р.
Вебсторінка onp.nemzetipark.gov.hu
Ершег. Карта розташування: Hungary
Ершег
Ершег (Hungary)
Мапа

CMNS: Ершег у Вікісховищі

Ершеґ (угор. Őrségi Nemzeti Park) — національний парк в західній частині Угорщини, в Західно-Задунайському краї на території медьє Ваш.

Площа парку — 44 тис. га. Парк Ершеґ — наймолодший з національних парків Угорщини, засновано 2002.

Географія[ред. | ред. код]

Парк розташований у найзахіднішій точці Угорщини. Територія парку витягнута на південь від Раби, безпосередньо примикає до кордонів Австрії і Словенії.

Найбільші міста поруч з парком — Кьорменд і Сентґоттхард.

Назва від імені історичної області Ершеґ, на території якої розташований парк. У Ершезі, прикордонному угорському районі, історично проживали охоронці прикордонних переходів (угор. Őrség — гвардія, варта), що сформували самобутню селянську культуру.

Понад 60% території парку займають незаймані ліси, переважно хвойні. У лісах Ершеґу збереглися значні популяції диких звірів. Озера парку відомі кришталево-чистою водою. В Ершезі беруть початок річки Зала і Керка, а також безліч невеличких приток Раби.

Охорони еталонів незайманої природи парку приділяється велика увага.

Специфіка[ред. | ред. код]

У 18 селах, розташованих на території парку, зберігаються і відтворюються традиції, характерні для вартових-поселенців Ершеґу. Оскільки місцеві жителі могли розраховувати тільки на себе і забезпечували себе самі, тут були розвинені найрізноманітніші ремесла — виготовлення дерев'яного посуду, інструментів, меблів, плетіння кошиків, а також бджільництво, збір і сушка грибів, приготування алкогольних напоїв. Найбільш розвинене гончарство, традиції якого збереглися до наших днів.

У невеликих поселеннях Ерісентпетер і Велемер збереглися старовинні готичні церкви. Церква у Велемері прикрашена настінними розписами 1378 року.

З 13 по 16 травня в Ершезі проходить фольклорне свято «Дні Цвітіння», на якому дають вистави фольклорні колективи і влаштовуються великі квіткові базари.

2007 на щорічному Європейському туристичному форумі Ершеґ став одним з переможців конкурсу «Найкращі місця подорожей».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]