Дунчжі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дунчжі
Зображення
День Dongzhid

Дунчжі (кит. спр. 冬至, піньїнь: Dōngzhì, буквально «Вершина зими») — свято зимового сонцестояння в Китаї та країнах китайського культурного впливу. Одне з найважливіших свят річного циклу. Відзначається 22 грудня (іноді за день до або після 22 грудня), коли світловий день найбільш короткий[1][2].

Ідея свята бере початок у концепції балансу інь та ян, від якого залежить космічна гармонія. Зі збільшенням світлового дня після зимового сонцестояння енергія ян починає зростати. Символічно це виражається гексаграмою І Цзіна «повернення».

Традиція[ред. | ред. код]

Ложка тан'юаня

За традицією Дунчжі — це свято, на яке збирається вся родина. Це особливо важливо в Південному Китаї, де родичі, зібравшись, їдять солодкий суп з рисовими галушками тан'юань (湯圓) і рисові колобки, що символізують єднання. Часто до святкового столу подається рисове вино, а також зерна липкого рису та квіти духмяноцвіту.

У Північному Китаї на Дунчжі їдять пельмені. Початок цієї традиції приписується лікарю і державному службовцю часів династії Хань Чжан Чжунцзіну, який співчуваючи бідним, які відморозили вуха, наказав приготувати для них пельмені з бараниною. Оскільки пельмені формою нагадують вухо, Чжан назвав цю страву «qùhán jiāoěr tāng» (祛寒嬌耳湯), «супом з пиріжками, що виганяє холод».

У минулі часи у цей день також було необхідно робити жертвоприношення в храмах пращурів. Родичі, зібравшись у храмі, присвяченому спільному предку, після жертви влаштовували спільний бенкет.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Traditional Chinese Festivals - china.org.cn. www.china.org.cn. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 12 лютого 2021.
  2. Dongzhi Festival celebrates the winter solstice. web.archive.org. 15 серпня 2018. Архів оригіналу за 15 серпня 2018. Процитовано 12 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]