Діамантник білощокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діамантник білощокий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Білощокий діамантник (Stizoptera)
Oberholser, 1899
Вид: Діамантник білощокий
Stizoptera bichenovii
(Vigors & Horsfield, 1827)
Мапа поширення виду: Жовтий: номінальний підвид Синій: підвид annulosa Зелений: перекриття ареалу обох підвидів
Мапа поширення виду:
Жовтий: номінальний підвид
Синій: підвид annulosa

Зелений: перекриття ареалу обох підвидів

Синоніми
Taeniopygia bichenovii (Vigors & Horsfield, 1827)
Посилання
Вікісховище: Taeniopygia bichenovii
Віківиди: Stizoptera bichenovii
EOL: 1050499
ITIS: 563275
МСОП: 22719682
NCBI: 247775

Діамантник білощокий[2] (Stizoptera bichenovii) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Назва[ред. | ред. код]

Вид названо на честь Джеймса Ебенезера Бічено (1785-1851), колоніального секретаря Землі Ван Дімена (сучасна Тасманія), а також секретаря Ліннеївського товариства Лондона.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал виду охоплює більшу частину північної та східної прибережної смуги Австралії, від північної частини Західної Австралії до північної частини Нового Південного Уельсу. За останні роки ареал цього виду розширився, оскільки людські поселення принесли джерела води (необхідні для прожитку цих тварин) у місця, де їх раніше не було. Вид є мешканцем саван і сухих прерій з рідкісною присутністю кущів і дерев, але він без проблем заселяє не дуже густі лісисті ділянки.

Підвиди[ред. | ред. код]

Включає два підвиди:

Опис[ред. | ред. код]

Птах невеликого розміру, завдовжки 9-11 см, кремезної статури. Спинна частина тіла коричнево-сіра, а черево світліше з відтінками ізабелового кольору. Грудка сірувато-біла, відділена від черева чорною перетинкою. Крім того, навколо голови є чорна смуга, яка розмежовує білу маску. Смуга утворює дві «брови» у верхній частині дзьоба, більш підкреслені у самця, ніж у самиці. Зовнішній край крил чорний, дрібно вкраплений білим. Хвіст також чорний, з білим крупом і підхвістям у номінального підвиду і темно-коричневим у підвиду annulosa. Ноги і дзьоб красивого блакитно-сірого кольору, очі темно-коричневого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчується в основному насінням трав і бур'янів, а також дрібними комахами і павуками. Живуть ці птахи невеликими зграями в саванах, вкритих густими заростями або поодинокими деревами, особливо багато їх біля води. Трапляються біля землі, де шукають насіння трав.

Вони будують кулясті гнізда на землі в густій ​​траві або на невисокій висоті в чагарниках. Самиця відкладає від 4 до 6 білих яєць. Інкубація триває 11 днів. Через 22–25 днів пташенята залишають гніздо, але ще 14 днів їх годують батьки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Stizoptera bichenovii: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 25 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]