Еллінізм (релігія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Один із символів еллінізму

Еллінізм (грец. Ἑλληνισμός) також відомий як додекатеїзм (грец. Δωδεκαθεϊσμός) або олімпіанізм (грец. Ὀλυμπιανισμός) — грецька національна релігія, яка визначається як сукупність вірувань і культових практик, виражених нацією греків з глибин античності, таких як грецька міфологія або Дванадцять богів Олімпу.[1] Підпорядковується «Вищій раді етнічних еллінів»[en], згідно з яким, грецька національна релігія не визнає догм, святих книг, пророків, центрального священства і суворих ритуалів, але змінює свою форму відповідно до темпераменту, менталітету та інститутів громади (автономного міста в давнину), яка щоразу її проявляє.[2]

В античності цей культ не мав конкретної назви, та й не потребував її. Сучасне найменування відповідає обраній імператором Юліаном у 4 столітті назві, що позначала греко-римське язичництво перед обличчям християнства, де під Hellenismos Юліан мав на увазі культуру і спосіб життя (цивілізацію), гуманізм, а не «релігію» в тому сенсі, який ми надаємо цьому слову в 21 столітті. Тривалий час ця релігія перебувала під забороною через укази римського імператора Феодосій І низкою указів між 391 і 392 роками, і зазнала відродження тільки в 90-тих роках 19 ст.

Кількість прихильників еллінізму нині зростає. Джерела всередині руху вказують на 400 000 елліністів у всьому світі[3]; за іншими оцінками, кількість елліністів в одній лише Греції становить від 100 000 до 200 000 прихильників, а кількість інституційних членів — близько 2000[4][5]. На противагу цьому, уряд США в 2006 році назвав набагато нижчу цифру в 2000 прихильників в загальному сенсі[6]. Послідовники грецької етнічної релігії стикаються з різним ступенем дискримінації в Греції,[7][8] яка має переважну більшість православного населення[9].

Доктрини[ред. | ред. код]

Елліни поклоняються дванадцяти олімпійцям[10] і загалом різним божествам еллінського пантеону, богам природи та захисту. Дванадцять богів отримали таку назву тому, що, згідно з грецькою міфологією, вони жили на горі Олімп; деякі сучасні елліни проводять чітке розмежування між міфологією і теологією.[11]

Еллінізм — це насамперед вотивна і віддана релігія, поклоніння якій ґрунтується на жертвоприношеннях богам, щоб отримати їхній захист і благословення. Відданість своїм богам тісно пов'язана з етичною заповіддю евзебеї. Ця практика не керується центральною Церквою, але має тенденцію бути досить уніфікованою у своїх різноманітних проявах, керованою настільки ж різноманітними елліністичними організаціями. Цей організаційний поділ означає, що немає центрального духовенства, але кожна організація має власні семінарії для створення власного священичого апарату, через який вона регулює ритуали та церемонії.

Є також люди, які, як і в інших релігіях неоязичницького руху, практикують на самоті, не приєднуючись до жодної інституції. Особистий досвід є загальноприйнятим в елліністичних спільнотах і називається неперевіреним особистим гнозисом, термін, який також використовується іншими неоязичницькими організаціями, зокрема, Етенами. Ритуали основних організацій дуже схожі, якщо не однакові, більшість елліністів фактично є реконструкторами.[12] За словами Ізе, елліністична духовність характеризується відсутністю догматичної структури, абсолютних правил і священних текстів, які вважаються богонатхненними.[13] Навпаки, еллінізм вважає багато текстів, екстрапольованих з класичної традиції, гідними пошани і корисними для богословського дискурсу.[14]

Теологія[ред. | ред. код]

Давньогрецька релігія була виразно політеїстичною релігією, в якій божества інтерпретувалися як втілення принципів природи, яка фактично була сакралізована. Теогонія Гесіода містить політеїстичний міф про створення світу. У пізніші часи не бракувало спроб систематизувати богослов'я відповідно до пантеїстичних та моністичних систем. Прикладами цих тенденцій були неоплатонізм і та сама релігія, яку намагався інституціоналізувати Юліан.

Сучасний еллінізм, будучи насамперед реконструктивістським, нібито базується на античній концепції. Це насамперед політеїстична і пантеїстична релігія,[15] а божества сприймаються як духовні сутності, що керують проявами природи на її найелементарніших рівнях, проявами життя і космосу.[16] Це тенденція більшості, хоча є групи, які підкреслюють більш моністичний напрямок, розглядаючи божества як багато аспектів або людські репрезентації єдиного предковічного духовного принципу, Єдиного.

Спільною ниткою, що об'єднує всі богословські концепції елліністичних груп, є космотеїзм (від дав.-гр. cosmotheasis, буквально «бачення всесвіту»).[17] Ця ідея ототожнює космос із самим Єдиним і мислить його як систематизований гармонією самої сутності, яка складає всі речі і протікає через всі речі. Іконографічне зображення божеств необхідне для того, щоб забезпечити людині візуальний і чуттєвий комфорт. Однак боги виходять за межі іконографічного зображення; вони насправді є сутностями, без форми, без фізичного тіла, без статі і без характеру в людському розумінні цього терміну. Боги визначаються як безособові сили або інтелект, які проявляють себе через правила гармонії, на яких ґрунтується природний світ.

Згідно з еллінським богослов'ям, універсальна сутність прагне організувати себе відповідно до логіки у своєму творенні світів. Ця логіка називається ананке.[18] Тому можна сказати, що боги беруть участь у вічному творенні, тобто в безперервному процесі еволюції та реалізації, якому підпорядковані всі речі, що існують.[19] Творіння не є завершеною подією, але є вічним, оскільки складається з багаторічної послідовності циклічних процесів життя і смерті, на яких також ґрунтується реінкарнація, що є найпоширенішою есхатологічною ідеєю серед елліністів.

Етика[ред. | ред. код]

Еллінська релігія не має догм,[20] тобто нібито об'явлених абсолютних істин, а навпаки, віддає перевагу ідеї, що людина повинна сама прийти до розуміння космосу через повагу до життя, природи і всього сущого.

Світ, який оточує людину, є проявом Єдиного. Тому природа є засобом, за допомогою якого людина може подолати завісу майї, породжену фізичними відчуттями. Ритуалізм і релігійна практика служать людині для підтримки балансу контакту зі світом природи, а отже, зі світом божественного. Тому їхня функція насамперед медитативна. Природа є сакралізованою, і як така повинна викликати велику пошану і повагу. Додекатеани, як і інші неоязичники, часто займаються екологічною діяльністю. Основними заповідями, які є частиною додекатеанської доктрини, є ті, що містяться в Дельфійських максимах,[21] а саме: взаємність, гостинність (ксенія) і повага, що супроводжуються самоконтролем і самопізнанням.[22] Ці цінності допомагають людям вести мирне життя, засноване на повазі до інших.

Життя кожного додекатеїста ґрунтується на обміні благами, багатством і якостями. Іншою важливою заповіддю етичної доктрини додекатеїзму є евзебея, тобто відданість божествам. Це поняття тісно пов'язане з повагою до природи, оскільки самі божества ототожнюються з нею. Щастя людини залежить від її ролі у світі та її ставлення до нього. Якщо людина поважає і шанує божества (світ природи), вона сприяє збереженню балансу природи, суспільства і самої себе.

Гоніння[ред. | ред. код]

Сучасні прихильники додекатеїзму часто зазнають дискримінації, особливо з боку Грецької Православної Церкви. У 2004 році в Греції виникли суперечки, які мобілізували деякі додекатеїстичні спільноти. Професор Гіоргос Донтас, президент Афінського археологічного товариства, публічно висловив обурення з приводу шкоди, завданої пам'яткам біля Парфенону та Акрополя через підготовку до Олімпіади.[23] Незадовго до початку ігор журналістка Рема Елліс підготувала репортаж про відродження, яке торкнулося давньогрецької релігії.[24] У документальному фільмі вона розповіла про насильство, яке торкнулося язичницьких громад, включаючи спалення книгарні в Афінах, яка випускала публікації, що сприяли відновленню додекатеїзму.

22 січня 2007 року в храмі Зевса Олімпійського в Афінах відбувся ритуал; У ті ж дні Ефстатіос Коллас, президент асоціації грецьких православних священиків, назвав додекатеїстів купкою негідників, ексгуматорами мертвої і виродженої релігії, які бажають повернутися до жахливих і туманних ілюзій минулого[25], а Дорета Пеппа, верховна жриця еллінів, також з цієї нагоди поставила під сумнів легітимність додекатеїстичної релігії, яка була зметена насильством християнства, а тепер, в ім'я свободи віросповідання, практикується знову.

Критика[ред. | ред. код]

Противники грецької національної релігії намагаються представити як довільне її ототожнення з історичною давньогрецькою релігією, наголошуючи, що в Стародавній Греції не було ніякої релігії. Вони стверджують, що те, що вони умовно називають давньогрецькою релігією, є сукупністю вірувань, переконань, міфології, ритуальних практик,[26] ідеологічних, філософських, наукових і політичних концепцій, набагато різноманітніших, менш жорстко структурованих, ніж будь-яка релігія в сучасному і християнському розумінні. Все це розвивалося протягом більш ніж 1500 років, половина з яких — в епохи без сценарію (який би діяв як стабілізуючий фактор), змінювалося від періоду до періоду і від регіону до регіону, піддавалося іноземним впливам. Різноманітність і відсутність узгодженості, на їхню думку, багато в чому пояснюється тим, що в Стародавній Греції ніколи не було верховного релігійного авторитету, який нав'язував би «ортодоксальну» версію, а також не існувало Священних Писань, які б мали загальне визнання, таких як Старий Заповіт, Новий Заповіт, Коран, Веди та інші. Інші з тих, хто виступає проти грецької національної релігії, також стверджують про історичну перервність і, відповідно, неповне або нульове знання, роблячи висновок, що з цієї причини неможливо відродити давню грецьку релігію сьогодні.[27]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hellenistic religion | Ancient Greek Gods, Rituals & Beliefs | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 13 березня 2024.
  2. Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών. www.ysee.gr. Процитовано 13 березня 2024.
  3. EuroNews : Grecia, i seguaci dei Dei dell'Olimpo escono allo scoperto. web.archive.org. 30 вересня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 13 березня 2024.
  4. New Statesman - 'The ancient gods of Greece are not extinct'. web.archive.org. 2 грудня 2008. Архів оригіналу за 2 грудня 2008. Процитовано 13 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  5. Modern Athenians fight for the right to worship the ancient Greek gods - Telegraph. web.archive.org. 11 квітня 2008. Архів оригіналу за 11 квітня 2008. Процитовано 13 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  6. Greece. web.archive.org. 19 вересня 2006. Архів оригіналу за 19 вересня 2006. Процитовано 13 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  7. Smith, Helena (4 травня 2006). Greek gods prepare for comeback. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 13 березня 2024.
  8. Department Of State. The Office of Electronic Information, Bureau of Public Affairs. Greece. 2001-2009.state.gov (англ.). Процитовано 13 березня 2024.
  9. Greece. The World Factbook (англ.). Central Intelligence Agency. 5 березня 2024. Процитовано 13 березня 2024.
  10. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  11. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  12. Sarah Winter. Kharis: Hellenic Polytheism Explored. 2004
  13. Hellenismos FAQ (The Cauldron: A Pagan Forum). web.archive.org. 26 червня 2005. Архів оригіналу за 26 червня 2005. Процитовано 17 березня 2024.
  14. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  15. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  16. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  17. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  18. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  19. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  20. Supreme Council of Ethnikoi Hellenes. www.ysee.gr. Процитовано 17 березня 2024.
  21. Temenos Theon - The Delphic Maxims. web.archive.org. 29 червня 2007. Архів оригіналу за 29 червня 2007. Процитовано 17 березня 2024.
  22. Hands-On Hellenism. web.archive.org. 15 травня 2007. Архів оригіналу за 15 травня 2007. Процитовано 17 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  23. Drills and axes ravage ancient Greek site. web.archive.org. 30 жовтня 2007. Архів оригіналу за 30 жовтня 2007. Процитовано 13 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  24. MSNBC - Rehema Ellis. web.archive.org. 15 лютого 2004. Архів оригіналу за 15 лютого 2004. Процитовано 13 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  25. Ancient Greek gods' new believers (en-GB) . 21 січня 2007. Процитовано 13 березня 2024.
  26. Smith, Helena (1 лютого 2007). By Zeus!. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 13 березня 2024.
  27. ORTHODOX and EUROPEAN CIVILIZATION. "Hellenism v. Frankism". romanity.org. Процитовано 13 березня 2024.

Література[ред. | ред. код]

  • Timothy Jay Alexander. A Beginner's Guide to Hellenismos. Lulu Press, 2007. ISBN 978-1-4303-2456-0
  • Timothy Jay Alexander. The Gods of Reason: An Authentic Theology for Modern Hellenismos. Lulu Press, 2007. ISBN 978-1-4303-2763-9
  • Timothy Jay Alexander. Hellenismos Today. Lulu Press, 2007. ISBN 978-1-4303-1427-1
  • Martin Nilsson. Greek Folk Religion. 1998. ISBN 0-8122-1034-4
  • Robert Parker. Athenian Religion: A History. 1998. ISBN 0-19-815240-X
  • Walter Burkert. Greek Religion. 1987. ISBN 0-674-36281-0
  • Vlasis Rassias. Demolish Them!. 1994. ISBN 960-85311-3-6
  • Kimberly Winston. Some still put faith in gods of the past. Chicago Tribune, 2004.

Посилання[ред. | ред. код]