Ендоліти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ендолітові лишайники роду Verrucaria

Ендоліти — це організми (археї, бактерії, гриби, лишайники, водорості або амебоїдні одноклітинні), які живуть в тріщинах скель та інших місцях, непроникних для життя, наприклад, в порах між зернами мінералів. Ці види були знайдені на глибині 3 км під поверхнею Землі. Деякі дослідження показують, що внаслідок відсутності води на таких глибинах, вони отримують енергію для існування від сполук заліза, калію або сірки[1]. Деякі з них (свердлильні водорості) в'їдаються у вапняний субстрат (скелі, черепашки молюсків, панцирі ракоподібних)[2].

Ендоліти можуть перенести тривалу подорож через космос, щоб потрапити в атмосферу нової планети. Міжнародна група вчених встановила цей факт, помістивши кілька колоній земних мікроорганізмів у середовище, подібне до марсіанських метеоритів. У дослідженні було використано бактеріальні ендоспори, ендоліти-ціанобактерії і деякі підвиди лишайників. Використовуючи дані попередників, вчені змоделювали виникнення умов, необхідних для запуску метеорита з поверхні Марса до космічного простору. Виявилося, що більшість мікроорганізмів здатна пережити всі негоди старту, зокрема перевантаження і підвищення температури метеорита[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (рос.) Самые экстремальные места для жизни [Архівовано 4 квітня 2011 у Wayback Machine.]. // Infoniac.ru. За матеріалами ABCNews.
  2. (рос.) Бентосные водоросли [Архівовано 12 березня 2009 у Wayback Machine.] / Жизнь растений: в 6-ти томах. — М.: Просвещение. Под редакцией А. Л. Тахтаджяна, главный редактор член-коресспондент АН СССР, профессор А. А. Федоров. 1974.
  3. (рос.) Как микробы выживают в космосе? [Архівовано 26 липня 2009 у Wayback Machine.] // Astrolab.su