Ерміт сірогорлий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерміт сірогорлий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Ермітні (Phaethornithinae)
Рід: Ерміт (Phaethornis)
Вид: Ерміт сірогорлий
Phaethornis griseogularis
Gould, 1851
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Phaethornis griseogularis
Віківиди: Phaethornis griseogularis
ITIS: 555048
МСОП: 22726661
NCBI: 382311

Ермі́т сірогорлий[2] (Phaethornis griseogularis) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 8-10,5 см, вага 1,8-3 г. Верхня частина тіла бронзово-золотисто-зелена, надхвістя темно-рудувато-коричневе. Горло сіре, через очі ідуть широкі чорнувато-бурі смуги, окаймлені охристими "бровами" і "вусами". Нижня частина тіла світла, охристо-рудувато-коричнева. На грудях чорна смуга. Крила чорнувато-фіолетові, центральні стернові пера чорнувато-бронзово-зелені з білувато-сірими кінчиками, крайні стернові пера мають охристо-коричневі края. Дзьоб дещо вигнутий, зверху чорний, знизу жовтий з чорним кінчиком, лапи жовті. Самиці і молоді птахи є дещо блідішими, ніж самці.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Деякі дослідники виділяють підвид P. g. porcullae у окремий вид Phaethornis porcullae[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сірогорлі ерміти мешкають в Колумбії, Еквадорі, Перу, Венесуелі і Бразилії. Вони живуть в підліску вологих рівнинних і гірських тропічних лісів, на узліссях, в густих вторинних заростях і галерейних лісах. Зустрічаються переважно на висоті від 600 до 1800 м над рівнем моря, на півночі Перу місцями на висоті до 2200 м над рівнем моря, в Колумбії і Венесуелі місцями на висоті до 400 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя.

Поведінка[ред. | ред. код]

Сірогорлі ерміти живляться нектаром квітів, пересуваючись за певним маршрутом, а також доповнюють раціон дрібними комахами і павуками. У представників підвиду P. g. porcullae сезон розмноження триває з січня по червень. Самці збираються на токовищах, де приваблюють самиць співом. Гніздо чашоподібне, підвішується до нижньої сторони листа. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Phaethornis griseogularis: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 29 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 29 липня 2022.
  4. BirdLife International (2016). Phaethornis porcullae: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 30 липня 2022