Естонський Інститут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Естонський Інститут
Абревіатура EI
Мета утворення промоція культури Естонії у світі
Штаб-квартира Таллінн, Естонія
Вебсайт http://www.einst.ee

Естонський Інститут, ЕІ (ест. Eesti Instituut) — формація, утворена у 1989-му році за пропозицією президента Естонії Леннарта Мері, метою якої є промоція культури Естонії у світі. Діяльність інституту підтримувана міністерством культури. Більшість проєктів фінансується кількома незалежними джерелами.

Створений інститут повинен діяти за моделлю різних орґанізацій, які успішно впроваджують і широко поширюють культури їхніх країн посеред цілого світу. Прикладами є Британська Рада, Шведський Інститут, Данський культурний інститут, Ґьоте Інститут. Міністерство закордонних справ є багаторічним партнером ЕІ, наприклад в діапазоні приготування публікацій, поширення інформаційних матеріалів про Естонію. Окрім згаданого, на своїм рахунку ЕІ має величезну кількість проєктів зі співпраці з іншими подібними інституціями. Співпраця відбувається рівночасно зі суспільством, приватними особами, чи третіми суб'єктами.

Конституційні завдання Естонського Інституту:

  • розповсюдження інформації про естонське суспільство, культуру, освіту, в межах самої Естонії та поза нею.
  • презентація іншим країнам естонської культури, промування культурної комунікації між Естонією та іншими країнами.
  • пдтримка вивчення естонської мови. співпраця з підрозділами, відповідальними за культуру в університетах за кордоном.

Окрім промування фільму, літератури, мистецтва та інших обширів щоденного життя інститут займається поширенням інформації про науку, економіку, державну адміністрацію та под.

Естонський Інститут видає публікації, які інформують про Естонію; створює вебсторінки про цей край; відповідає на питання, які стосуються країни; орґанізовує конференції і семінари; співпрацює з журналістами, науковими працівниками, викладачами, переклдачами та письменниками, орґанізовує фестивалі, покази та інші події у зв'язку з поширенням знань про Естонію; публікує каталоги та інші позиції, які промують естонську культуру.

З метою ліпшого обміну інформації про культуру Естонії ЕІ заснував чотири осередки за кордоном: у Фінляндії (створений у році 1995), в Угорщині (1998), у Швеції (1999) та Франції (2001).

Інформаційні матеріали інституту в основному складаються з ілюстрованих публікацій на темурізних аспектів естонського життя — від відповідей на базові питання про Естонію, по комікси про веселу сторону буття естонцем та серії, які зіставляє факти про Естонію. Пропонови ІЕ зосереджуються шляхом тексту та інформації на переглядах інших аспектів життя.

До важливих проєктів ЕІ можемо долучити артистичний часопис «Естонське мистецтво», що становить собою перегляд минулого півріччя в естонському мистецькому житті; естонський «Літературний часопис», який виходить двічі на рік (висвітлює і сучасну, і класичну літературу). Часопис «De cultu civili Estonio» / «Культура Естонська» висвітлює теми театру, фільму, історії, технічної думки, реліґії та інших важливих галузях тамтешньої культури. Кожного календарного року відбуваються важливі культурні заходи і фестивалі на терені Естонії — інформацію про них надає Естонський Інститут.

Інформаційні матеріали ЕІ розповсюджуються головно естонськими амбасадами у світі, але доступними є теж і у крайовій штаб-квартирі інституту в Таллінні, на вулиці Суур-Кар'я 14.

Від року 2005 в структурі ЕІ знаходиться орґанізація культурної співпраці Естонії з Європейською Унією, яка інформує про програми ЕУ — напр. «Культура 2000», та інших європейських механізмах фінансової підтримки культури. Діяльність Естонського Інституту підтримується європейськими інтеґраційними орґанізаціями.

Директори (естонською)[ред. | ред. код]

Корисні посилання[ред. | ред. код]