Жаба в окропі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жаба в окропі — науковий анекдот (при цьому — експеримент реально проводився в XIX столітті), що описує повільне варіння живої жаби.

Суттю експерименту є припущення про те, що якщо жабу помістять в киплячу воду, вона вистрибне, але якщо вона буде перебувати в холодній воді, яка повільно нагрівається, то вона не буде сприймати небезпеку і буде повільно гинути.

Історію зазвичай використовують з метою застереження, як метафоричне зображення нездатності чи небажання людей реагувати або усвідомлювати зміни[en], які відбуваються поступово, а не раптово, та призводять до небажаних наслідків, виправити які стає надто пізно.

За даними сучасних біологів, експеримент не може бути закінчений успішно, оскільки жаба, занурена у воду, при поступовому нагріванні вискочить, якщо у неї буде така можливість. Тим не менш, деякі подібні експерименти XIX століття вказували, що смерть жаби таки може настати, але за умови дуже поступового нагрівання води.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Offerman, Theo (12 лютого 2010). How to subsidize contributions to public goods (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 18 травня 2012. Процитовано 5 березня 2013.