Життєво важливе питання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Життєво важливе питання»
Автор Нік Лейн
Мова Англійська мова
Тема абіогенез
Жанр Науково-популярна література
Видавництво Profile Books
Видано 2015
ISBN 978-0-393-08881-6

Життєво важливе питання(англ. The Vital Question) — науково-популярна книга британського біохіміка та письменника Ніка Лейна. Книга розповідає про те, як еволюція та виникнення життя на Землі стримувалися кількістю енергії.

Зміст[ред. | ред. код]

У книзі Лейн обговорює те, що, на його думку, є серйозною прогалиною в біології: чому життя діє саме так і як воно виникло. На його думку, як біохіміку, основне питання полягає в енергії, оскільки всі клітини обробляють енергію однаково, покладаючись на велике падіння напруги на дуже маленькій товщині клітинної мембрани для забезпечення всіх хімічних реакцій життя. Електрична енергія перетворюється на форми, які клітина може використовувати за допомогою ланцюжка структур, що управляють енергією, вбудованих у мембрану. Після еволюції цей ланцюг зберігався всіма живими істотами, показуючи, що він життєво важливий для життя[1].

Автор стверджує, що таке падіння напруги не могло виникнути у звичайних умовах, таких як відкритий океан або в «теплому ставку». Натомість він припускає, що життя зародилося в глибоководних гідротермальних жерлах, оскільки вони містять хімічні речовини, які ефективно зберігають енергію, яку клітини можуть використовувати[2].

Коли з'явилися клітини, схожі на бактерії (без ядра), вони залишалися такими протягом двох з половиною мільярдів років. Потім клітини різко виросли за складністю та розміром, набуваючи ядра та інших органел, а також складні поведінкові особливості, включаючи стать, які, як він зазначає, виявляються у всіх складних формах життя, включаючи рослини, тварини та гриби.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Vital Question by Nick Lane – a game-changing book about the origins of life. Архів оригіналу за 22 листопада 2021. Процитовано 22 листопада 2021.
  2. The Vital Question: Finding answers about the origin of life. Архів оригіналу за 22 листопада 2021. Процитовано 22 листопада 2021.