Законодавчі збори Альберти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Законодавчі збори Альберти
 
Будівля Законодавчих зборів Альберти
Загальна інформація:
Юрисдикція: Канада Канада
Тип: двопалатний парламент
Дата заснування: 1905
Адреса:
Адреса: Будівля Законодавчих зборів Альберти
Офіційний вебсайт:
assembly.ab.ca

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Законодавчі збори Альберти

Законодавчі збори Альберти (англ. Legislative Assembly of Alberta) — деліберативна асамблея провінції Альберта, Канада. Утворена 1905 року, складається з 87 членів. Розміщена в Едмонтоні.

29 травня 2023 року відбулися останні станом на зараз вибори до Законодавчих зборів Альберти.

Історія[ред. | ред. код]

Унаслідок відокремлення провінції Альберта від провінції Північно-Західні території у 1905 року для нової адміністративної одиниці було створено провінційні Законодавчі збори.

Перша сесія 1-х Законодавчих зборів Альберти розпочалася 15 березня 1906 року у Тістл-Рінк в Едмонтоні, на північ від Джаспер-авеню. Спочатку засідання зборів проводили у будівлі школи МакКей Авеню в Едмонтоні. Там збори обрали Едмонтон столицею провінції[1] і місце для майбутньої будівлі Законодавчих зборів — на березі річки Норт-Саскачеван. Будівництво споруди доручили Алланові Меррікові Джеферсу[2] — випускникові Род-Айлендської школи дизайну. У вересні 1912 року принц Артур, герцог Коннот та Стратерн, генерал-губернатор Канади, офіційно відкрив будівлю Законодавчих зборів Альберти[3][4][5].

Луїз Маккінні та Роберта Макадамс були першими жінками, обраними до Законодавчих зборів Альберти. Їх обрали 1917 року. Також вони були першими жінками, обраними до якого-небудь законодавчого органу влади в усій Британській імперії.

Діяльність[ред. | ред. код]

Сесійна зала Законодавчих зборів Альберти, 2023

Законодавчі збори Альберти складаються із 87 членів. Вибори відбуваються за системою відносної більшості з одним переможцем на одномандатних виборчих округах[6]. Біллі, схвалені Законодавчими зборами, отримують королівську згоду від лейтенанта-губернатора Альберти, що діє від імені короля Канади[7]. Законодавчі збори та лейтенант-губернатор разом становлять однопалатну Легіслатуру Альберти.

Відповідно до Розділу 4 Канадської Хартії прав і свобод й Акту про Законодавчі збори Альберти, максимальний період між загальними виборами до Законодавчих зборів Альберти становить 5 років[8]. Ці ж документи зобов'язують прем'єра Альберти слідкувати за датою проведення виборів. Поправки до Акту про вибори Альберти, внесені в 2021 році, зафіксували дату виборів на четвертому понеділку травня четвертого року після попередніх виборів[9]. В Альберті жодного разу не було уряду меншості, як і голосувань про вотум недовіри урядові.

Для участі у виборах до Законодавчих зборів Альберти особа повинна мати канадське підданство, бути старшою за 18 років та проживати в Альберті щонайменше 6 місяців перед виборами. Сенаторів та членів Палати громад Канади не допускають до участі у виборах до Законодавчих зборів Альберти[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. History of McDougall Centre. www.alberta.ca (en-CA) . Процитовано 26 червня 2023.
  2. McDougall Centre. www.alberta.ca (en-CA) . Процитовано 26 червня 2023.
  3. Citizens Guide (PDF). web.archive.org. Архів оригіналу (PDF) за 14 жовтня 2007. Процитовано 26 червня 2023.
  4. Alberta Legislature | Explore Edmonton. Alberta Legislature | Explore Edmonton | Explore Edmonton (амер.). Процитовано 26 червня 2023.
  5. Jeffers, Allan Merrick - Alberta On Record. albertaonrecord.ca. Процитовано 26 червня 2023.
  6. Legislative Assembly of Alberta. www.assembly.ab.ca.
  7. Government of Canada, Department of Justice (3 листопада 1999). Department of Justice - Final Report of the French Constitutional Drafting Committee. www.justice.gc.ca. Процитовано 26 червня 2023.
  8. Legislative Assembly Act. 2000.
  9. а б Election Act.

Посилання[ред. | ред. код]