Запам'ятайте мене такою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Запам'ятайте мене такою
рос. Запомните меня такой
Жанр драма
Режисер Павло Чухрай
Сценарист Марія Зверева
У головних
ролях
Ангеліна Степанова
Олег Борисов
Ія Саввіна
Олена Проклова
Оператор Володимир Бондарєв
Художник Євген Виницький
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 133 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1987
IMDb ID 0308847

«Запам'ятайте мене такою» — радянський двосерійний телевізійний фільм 1987 року режисера Павла Чухрая, соціальна драма за мотивами п'єси Романа Солнцева «Мати і син».

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається з видів осіннього Ленінграда. Ранній ранок, пустельні вулиці. За кадром звучить «До Елізи» Бетховена і голос головного героя: «Я рідко буваю тепер в Ленінграді. Ми далеко живемо. І ось уже кілька років як немає мами. Багато що змінилося з тих пір в нашому житті, так і в житті взагалі. Але чим більше проходить часу, тим частіше я згадую її, наші розмови і той наш останній приїзд».

Кілька поколінь однієї родини постають перед в цій картині. У центрі кінодрами — Марія Іванівна (Ангеліна Степанова) — блокадниця, яка волею долі живе в Ленінграді, з уже немолодою дочкою. Життя практично не змінило її принципів і переконань.

На день народження до неї в гості з Сибіру прилітає син з двома своїми дружинами (нинішньою і попередньою), дочкою і онуком. Однак свято проходить не дуже радісно: бабуся бачить, наскільки останнє покоління її сім'ї далеко від тих ідеалів, які розділяє вона. Зрештою вона з болем і гнівом розповідає про свою молодість, хліб, збережений нею з часів блокади, і журиться, що нема на кого залишити країну.

Фінальна сцена фільму: Марія Іванівна ділить між членами своєї сім'ї найдорожче, що у неї є — ті самі 125 «блокадних» грамів хліба, які вона зберігала всі ці роки.

У ролях[ред. | ред. код]

Над фільмом працювали[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]