Знак Хаосу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Знак Хаосу»
Автор Роджер Желязни
Назва мовою оригіналу Sign of Chaos
Країна США США
Мова англійська
Серія Хроніки Амбера
Жанр фентезі
Місце США
Видавництво США США Arbor House
Україна Україна Навчальна книга — Богдан
Видано Жовтень 1987
Видано українською 2019
Перекладач(і) Галина Михайловська
Сторінок 214
ISBN 0-87795-926-9
Попередній твір Кров Амбера
Наступний твір Лицар Тіней

Знак Хаосу — фентезі роман американського письменника Роджера Желязни, що був опублікований в 1987 році. Це третій роман другого п'ятикнижжя Хронік Амбера (тобто восьма книга серії книг про Амбер). Назва цієї книги є певним відзеркаленням третьої книги в серії книг про Амбер, а саме книги Знак Єдинорога.

Роман був номінований в 1988 году на премію Locus Award.[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

Мерлін зі своїм другом Люком знаходиться у дивному барі, що заселений персонажами Аліси у Дивокраї. Через деякий час Мерлін усвідомлює, що цей світ — галюцинація Люка, що, можливо, викликана прийняттям чогось на зразок ЛСД і втілено в реальність завдяки владі Люка над Тінями. Мерлін свого час мав подібний досвід, після чого затявся не мати справи з наркотичними речовинами. На них починає полювання істота Вогненний Янгол — істота із Хаосу. Істота зчіпляється з іншим монстром Курзу-Верзу, що дещо ослаблює її. Мерлін вбиває Вогняного Янгола мечем-штричем (теж породженням Дивокраю). Йому також вдається дещо привести до тями Люка медикаментами, але не цілком. Тож залишає його в цьому дивному барі, щоб той повністю прийшов в себе.

Мерлін вважає, що Янгола прислали з Хаосу, тож зустрічається зі своїм зведеним братом Мандором. Під час їх розмови на контакт з Мерліном виходить Фіона. Мерлін знайомить Фіону та Мандрора. Фіона занепокоїна новим лабіринтом, створеним батьком Мерліна Корвіном. Вона бере Мандора на дослідження Тіньової Бурі.

Мерлін знайомиться з Корал, дочкою прем'єр міністра Беґми, одного з ближніх до Амбера королівств. Він показує їй Амбер і, зрештою, та умовляє його показати їй лабіринт. Мерлін, не підозрюючи лихого, показує. Корал вступає на початок лабіринту і виявляється, що вона дочка Оберона. Тож лабіринт не зашкодив їй і вона з допомогою порад Мерліна проходить його і просить лабіринт перенести її туди, куди захоче сам лабіринт. Корал зникає невідомо куди.

Мерлін повертається в палац де розчакловує Джасру, матір Люка, укладає з нею угоду і разом з нею та Мандором відбиває магічну Вежу Чьотирьох світів від свого брата Юрта та чарівника в Масці. Юрту вдається підсилити себе за допомогою спеціального ритуалу проведеного чарівником в Масці, проте ритуал був не завершений до кінця, зірваний нападом Мерліна. Мерлін ранить чарівника, який виявляється давньою подругою Мерліна Джулією. Юрт підхоплює Джулію та зникає в невідомому напрямку.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. 1988 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. Архів оригіналу за 22 березня 2012.