Зона широколистяних лісів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зона мішаних лісів розташована у північній частині України (20 % території країни). Це Українське Полісся. Його південна межа проходить приблизно по лінії Володимир-ВолинськийЛуцькРівнеЖитомирКиївНіжинГлухів.

Зона мішаних лісів лежить у південній частині Поліської низовини. Територія низовини майже пласка, з невеликим похилом до Дніпра і Прип’яті. Абсолютні висоти коливаються тут переважно від 90 до 200 м, найбільша висота — 316 м (Словечансько-Овруцький кряж). На рельєф території значний вплив мав льодовик, який сформував моренні горби (залишені льодовиком відклади); піщані (зандрові) поля, утворені талими водами льодовика; відшліфовані камені-валуни, принесені льодовиком з півночі материка. Перевіяні вітром піски утворюють дюни — піщані горби завдовжки до 5 км, завширшки до 18 км.

Характерною рисою Полісся є заболоченість; найбільше болота поширені у західній та північній частинах.

Клімат зони помірний континентальний. Тут випадає найбільше опадів серед рівнинних регіонів (600–700 мм на рік), а за невеликої випаровуваності зволоження надмірне.

У зоні сформувалася густа річкова мережа. Це річки Дніпро, Десна; а також Случ, Турія, Стир, Горинь, Словечна, Уж — притоки Прип’яті. На території Полісся найбільше в Україні природних озер. У його північно-західній частині лежать Шацькі озера, які мають переважно карстове і льодовикове походження. Найбільшими з них є озера Світязь і Пулемецьке. Уздовж річок на заболочених низовинах безліч дрібних озер, переважно стариць (залишків русел).