Зіткнення із землею в керованому польоті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зіткнення із землею в керованому польоті (англ. controlled flight into terrain, вимовляється CFIT; «сі-фіт» зазвичай [ˈsfɪt] SEE-fit) — нещасний випадок в авіації, під час якого придатний до польоту літак, повністю під керуванням пілота, ненавмисно врізається в землю, гору, поверхню води або перешкоди[1][2]. У типовому сценарії CFIT екіпаж не підозрює про наближення катастрофи, доки не стає надто пізно. Термін був введений інженерами компанії Boeing наприкінці 1970-х років[3].

Аварії, коли повітряне судно виходить з-під контролю під час зіткнення через механічну несправність або помилку пілота, не вважаються CFIT (вони відомі як неконтрольований політ на місцевість або UFIT), а також інциденти, спричинені навмисними діями особи. на панелі керування, як-от терористичні акти чи самогубство пілота.

За даними Boeing у 1997 році, CFIT був основною причиною авіакатастроф із загибеллю людей, спричинивши понад 9000 смертей з початку комерційних реактивних літаків[4]. CFIT було визначено як причину 25 % нещасних випадків класу А ВПС США між 1993 і 2002 роками[5]. Згідно з даними, зібраними Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA) між 2008 і 2017 роками, на CFIT припадало 6 відсотків усіх аварій комерційних літаків і було віднесено до категорії «друга за величиною катастрофа зі смертельними наслідками після втрати контролю в польоті (LOCI)»"[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Boeing: Commercial Airplanes – Jetliner Safety – Industry's Role in Aviation Safety. Архів оригіналу за 29 червня 2011. Процитовано 21 жовтня 2016.
  2. а б IATA Controlled Flight Into Terrain Accident Analysis Report, 2008–2017 Data (PDF). International Air Transport Association (IATA). 2018.
  3. Uncontrolled Flight into Terrain (UFIT). www.flighttrainingnews.co.uk. Архів оригіналу за 6 березня 2012.
  4. Boeing. mediaroom.com.
  5. Air Force Magazine, February 2004, Air Force Association, Arlington, VA.

Посилання[ред. | ред. код]