Казка про доброго Умара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казка про доброго Умара
Сказка о добром Умаре
Виданімація
Жанрказка
СценаристЛ. Лєсной
ОператорП. Лебедєва
К. Крилова
КомпозиторНікольський Юрій Сергійович
ХудожникОлександра Сніжко-Блоцька
КінокомпаніяСоюзмультфільм
Тривалість11 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1938
Мультфільм

Казка про доброго Умарарадянський чорно-білий мультфільм 1938 року . Екранізація узбецької народної казки . Стрічка знаходиться в громадському надбанні, оскільки випущена понад 70 років тому.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Умар — маленький бідний хлопчик, який заробляє життя тим, що збирає і продає хмиз багатому баю . Одного разу собака вкрала їжу у багатія, і той намірився її вбити. Умар врятував тварину, віддавши баю назад щойно зароблені гроші. Тепер пес допомагає Умару тягати хмиз, але бай відмовляється платити, пропонуючи за дрова лише плівку . Хлопчик ділиться їм із собакою та кішкою, так у нього з'являється ще один друг.

Умару є змія, що говорить, яка залишає йому за його доброту чарівний перстень : варто його повернути три рази і загадати бажання, як воно здійсниться. Насамперед хлопчик бажає чан плову, потім багатий одяг і розкішний палац . Бай у нерішучості заходить до нього в покої, вибачається і вивідує у простодушного хлопчика секрет його чаклунства, виманює перстень. Новий господар чарівного кільця укладає Умара у в'язницю, а собі створює не менш розкішний палац на острові.

До лиходія пробираються Кішка і Пес, що вирішили врятувати свого доброго господаря. Тварини витягують коробочку з перстнем з-під подушки бою, той кидається за ними в погоню, але друзі встигають доставити Умару кільце. Хлопчик знову стає багатим, а бай посоромлений.

Творці

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Российская анимация в буквах и фигурах | Фильмы | ╚СКАЗКА О ДОБРОМ УМАРЕ╩. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 22 вересня 2012.

Посилання

[ред. | ред. код]