Кам'яниця Голубовичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця Голубовичів
м. Львів, вулиця Руська, 12

Реконструйовано XVIII ст. ,XIX ст.

Тип споруди житловий
Кам'яниця Голубовичів
Кам'яниця Голубовичів

Кам'яниця Голубовичів — житловий будинок на вулиці Руська, 12 у Львові. Занесений до Реєстру пам'яток архітектури і містобудування України національного значення з охоронним номером 1260.

Історія[ред. | ред. код]

Історія кам'яниці Голубовичів розпочинається з XVII століття. Будинок був перебудований в кінці XVIII століття та у XIX столітті.Тоді він набув сучасного вигляду. У будинку десять років жив українського походження львівський скульптор доби рококо Матвій Полейовський, брат архітектора Петра Полейовського.

Опис кам'яниці[ред. | ред. код]

Кам'яниця Голубовичів - це витягнутий у плані цегляний чотириповерховий будинок. Фасад має по три вікна, які декоровані ліпними гірляндами та плоскими пілястрами. Будівельники, перебудовуючи, зберегли первинну трьохчасткову структуру і асиметричне планування. В інтер'єрі кам'яниці є печі з кахлями та паркет XIX - початку XX століття.

Сьогодення[ред. | ред. код]

Наразі кам'яниця входить до Реєстру пам'яток архітектури національного значення (охоронний №1260). Будинок житловий. У будинку знаходиться галерея-музей «Хаос», де виставляються роботи сучасних львівських художників.

Джерела[ред. | ред. код]