Ріо-дей-Мендіканті зі Скуолою Сан-Марко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ріо-дей-Мендіканті зі Скуолою Сан-Марко»

Автор Бернардо Беллотто
Час створення бл. 1740
Розміри 41 × 59 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Галерея Академії (Венеція)

«Ріо-дей-Мендіканті зі Скуолою Сан-Марко» (італ. Il rio dei Mendicanti con la scuola di San Marco) — картина італійського живописця Бернардо Беллотто (1720–1780), представника венеціанської школи. Створена близьку 1740 року. З 1856 року зберігається у колекції Галереї Академії у Венеції.

Опис[ред. | ред. код]

Бернардо Беллотто, племінник й учень Каналетто (1697–1768), настільки пройнявся настановами дядька, що стало важко відрізнити ранні роботи Беллотто від його наставника. Саме тому авторство цього полотна, яке, ймовірно, було створено у роки навчання, раніше приписували Каналетто. На картині вже проявляються типові риси творчості Беллотто, які будуть ним розвиватися у подальшому: здатність вловлювати відтінки світла, великий натуралізм і точне зображення персонажів, любов до архітектури, чистота форм і застосування холодних відтінків, що надають ясності композиції.

На відміну від Каналетто, котрий також зобразив канал Ріо-дей-Мендіканті (тобто — «Канал жебраків»), художник обрав більш респектабельний мотив. Скуола-Гранде-ді-Сан-Марко (Велика скуола св. Марка) була одним із найбільших релігійних братств у Венеції і розташовувалась на площі (кампо), названій на честь собору святих Іоанна і Павла, що на ній знаходиться. На полотні художник зобразив лише кут церкви, бо його передусім цікавив фасад у ренесансному стилі будівлі скуоли (збудованій за проектом П'єтро Ломбардо у 1487–1490 роках), в якій згодом розміщувались лікарня, притулок, навчальні приміщення і зали для зібрань. Праворуч на передньому плані — палаццетто Дандоло.

Література[ред. | ред. код]

  • «Галерея Академии. Венеция». Под ред. Лучии Импеллузо = Gallerie Dell'accademia: Venezia. — /Пер. с ит. — М. : БММ, 2006. — 160 с. — (Великие музеи мира) — 3000 прим. — ISBN 5-88353-246-2. (рос.)
  • Н. Неташвілі, Л. Чечик. ТОМ 14. // «Галерея Академії. Венеція». — К. : ПрАТ «Комсомольська правда - Україна», 2012. — P. 10. — («Великі музеї світу») — 7000 прим. — ISBN 978-966-2492-95-8. (рос.)