Канські леви (фестиваль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Канські леви)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний фестиваль творчості Cannes Lions

Міжнародний фестиваль творчості Cannes Lions (колишній Міжнародний фестиваль реклами) — це щорічна подія у галузі творчих комунікацій, реклами й суміжних галузей. На фестивалі відзначаються проривні, нестандартні ідеї, підходи і технології, які задають тенденції в розвитку  культури, бізнесу і суспільства.

Фестиваль вважається найбільшим збором професіоналів, дизайнерів, цифрових новаторів та маркетологів у світі.

Семиденний фестиваль проводиться щороку у Палаці фестивалів та конгресів у Каннах, Франція. Кожного червня фестиваль відвідують 15 тисяч зареєстрованих делегатів із 90 країн. Заходи включають церемонії нагородження та нетворкінг.

Українські володарі призів[ред. | ред. код]

2017[ред. | ред. код]

Проект Українського кризового медіа-центру «Свідок» отримав «Бронзового Лева» у категорії Entertainment Lions for Music. Автором його ідеї став член правління Українського кризового медіа-центру Геннадій Курочка[1] Це меморіальна кампанія до 75-х роковин трагедії у Бабиному Яру. Це вперше, коли таку нагороду отримала українська кампанія.

Виконання музичного твору «Свідок» є частиною інсталяції «Шофар», названої так на честь культового єврейського музичного інструменту

Проект «Свідок» — це нагадування про найбільшу трагедію єврейського народу під час Другої світової війни. Твір «Свідок» композитора Святослава Луньова — це музичний пам'ятник трагедії єврейського народу у Другій світовій війні, написаний до 75-ї річниці Бабиного яру. У метафоричній формі музичний твір побудовано як свідчення вітру — очевидця подій 75-річної давнини.

2018[ред. | ред. код]

Київська аґенція Banda Agency та студія Republique отримали бронзову статуетку в категорії Design Lions за брендинг Євробачення-2017. В основу було покладено традиційне українське намисто.[2][3]

2021[ред. | ред. код]

Проєкт Motherland Pride від Saatchi & Saatchi Ukraine присвячений захисту прав LGBTQ+ і гендерній рівності. В червні 2020 року до меча «Батьківщини-Мати» прикріпили прапор ЛГБТК+. Ці зміни трансформували символізм статуї — від радянських цінностей до підвищення обізнаності про питання гендерної рівності. Результатом проєкту стали публікації про подію в ЗМІ та понад 100 млн переглядів за перші три дні кампанії.[4]

Додаткові відзнаки[ред. | ред. код]

Хоча 2019 року в України не було офіційних «Левів», завдяки успіхам молодих креаторів Україна вперше ввійшла до рейтингу Global Creativity Report 2019 — топ-25 нагороджуваних країн серед усіх, які подавалися і брали участь у фестивалі. Креативні пари з України отримали відзнаки Young Lions у категоріях Print, Desing, Film.

Перший шортліст у скарбничці України з'явився у 2007 році (здобуло агентство MEX). Цього ж року вперше конкурсанти від України взяли участь у конкурсі Young Lions Competitions.[5]

2023[ред. | ред. код]

Бронзового лева в категорії Sustainable Development Goals отримав український проєкт Wikitruth від Ukrainian Witness, що публікує у Вікіпедії фотографії руйнувань українських міст російськими військами[6]. В цій категорії беруть участь ініціативи, що користуються креативністю, щоб впливати на світ задля покращення. За даними представників проєкту, завдяки йому 13.3 млн росіян у 2022 році побачили правду про війну в Україні[7].

Українське представництво фестивалю[ред. | ред. код]

Представництво Cannes Lions в Україні з 2006 року працює над популяризацією новітніх досягнень і найзначущих робіт в області креативних індустрій, а також допомагає українським компаніям достойно представлятися на міжнародній сцені в рамках фестивалю креативності Cannes Lions. Представництво консультує щодо подачі робіт на фестиваль, реєстрації українських делегатів, а також поширює актуальні можливості від делегатів серед української креативної спільноти.

Офіційні представники Cannes Lions в Україні — Ірина Кузнєцова та Костянтин Кузнєцов.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. «Свідок» змусив дітей подорослішати: українська кампанія здобула «Бронзового Лева». Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 23 жовтня 2021.
  2. Фурман, Олексій (20 червня 2018). Павел Вржещ: Мы просто все сделали иначе | Creativity Ukraine (укр.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  3. Banda Agency та Republique отримали «Каннського лева» за брендинг Євробачення-2017. The Village Україна. 19 червня 2018. Архів оригіналу за 15 липня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  4. Cannes Lions 2021: Saatchi & Saatchi Ukraine отримали срібну нагороду, а Gres Todorchuk увійшли до шорт-листа фестивалю. Telegraf — журнал дизайнерів. Архів оригіналу за 16 травня 2022. Процитовано 19 червня 2022.
  5. Креатив, реклама і для чого українцям "Каннські леви". Bazilik Media (укр.). 22 липня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  6. "Український свідок" запустив ініціативу Wiki Truth із редагування сторінок російськомовної Вікіпедії. LB.ua. 16 листопада 2022. Процитовано 6 листопада 2023.
  7. Горлач, Поліна (30 червня 2023). Проєкт про українську війну отримав бронзового лева в Каннах. Суспільне. Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 14 грудня 2023.