Карой Тан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карой Тан
Народився 20 грудня 1834(1834-12-20)[1]
Бечей, Сербія
Помер 5 липня 1908(1908-07-05) (73 роки)
Будапешт, Австро-Угорщина
Поховання Керепеші
Країна  Угорщина
Діяльність хімік, викладач університету
Alma mater Віденський університет (1858)[2]
Заклад Віденський університет
Науковий керівник Josef Redtenbacherd[3] і Josef Redtenbacherd[2]
Аспіранти, докторанти Gusztáv Buchböckd[4]
Gusztáv Buchböckd[2]
Членство Угорська академія наук
Magyar Természettudományi Társulatd
Брати, сестри Mór Thand
Нагороди

CMNS: Карой Тан у Вікісховищі

Карой Тан (угор. Than Károly; Карл фон Тан (нім. Carl von Than); 20 грудня 1834(18341220) — 5 липня 1908) — угорський хімік, який відкрив у 1867 році сульфідоксид вуглецю[en].

Біографія[ред. | ред. код]

Антон Карой Тан народився в місті Обече (суч. Бечей, Сербія), яке на той момент перебувало в складі Австрійської імперії. Під час Угорської революції 1848 року він перервав своє навчання і пішов добровольцем на фронт у віці 14 років. Після повернення додому після закінчення війни він підробляв в аптеках для того, щоб прогодувати себе і дістати грошей для закінчення своєї освіти. Закінчивши школу в Сегеді, він вступив до Віденського університету, щоб вивчати хімію і медицину. Вчений ступінь доктора наук він одержав за свою роботу спільно з Йозефом Редтенбахером[ru] у 1858 році. Пропрацювавши деякий час асистентом Редтенбахера, він перейшов у Гейдельберзький університет, де працював разом із Робертом Бунзеном, а також з Шарлем Адольфом Вюрцем в Паризькому університеті. Повернувшись до Редтенбахера в 1859 році, Карой Тан деякий час пропрацював викладачем у Віденському університеті.

У 1860 році після переходу до навчання угорською мовою в Будапештському університеті були потрібні кваліфіковані кадри, які володіють угорською мовою. Карой Тан вирішив скористатися наданою йому можливістю та переїхав до Будапешту, де пропрацював до виходу на пенсію. У 1872 році він одружився, від цього шлюбу народилися п'ятеро дітей. Стараннями Кароя Тана в світ вийшов перший угорський журнал з хімії (Magyar Chémiai Folyóirat). Починаючи з 1872 року і до самої смерті Тан очолював Угорське природничо-наукове товариство. У 1908 році йому було присвоєно титул барона, після чого він раптово помер у тому ж році.

Відкриття сульфідоксиду вуглецю[ред. | ред. код]

Карой Тан, якому вже тоді було відомо про існування діоксиду вуглецю (CO2) і сірковуглецю (CS2), намагався отримати сульфідоксид вуглецю[en] COS. В ході своїх перших експериментів він змішував оксид вуглецю (CO) з сіркою, однак не домігся бажаного результату. Потім Тан спробував синтезувати COS шляхом гідролізу роданистоводневої кислоти. В результаті реакції тіоціанату калію[ru] та сірчаної кислоти вийшов газ, який містив значну кількість побічних продуктів (HCN, H2O and CS2), і вимагав очищення.

KSCN + 2 H2SO4 + H2O → KHSO4 + NH4HSO4 + COS

Тан зміг дати опис для більшої частини властивостей сульфідоксиду вуглецю. За свої досягнення в галузі хімії Карой Тан був відзначений Премією Лібена[en] в 1868 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dr. Constant v. Wurzbach Thann (Than), Karl von // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 44. — S. 166.
  2. а б в Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  3. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  4. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.

Література[ред. | ред. код]

  • Károly von Than. In: Winfried Pötsch u. a.: Lexikon bedeutender Chemiker. Harri Deutsch, 1989.