Кастела

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кастела
Походження  Японія
Необхідні компоненти борошно
Кастела

Касте́ла (яп. 卵糖, カステラ, касутера) — японський бісквіт португальського походження. Різновид нових японських солодощів. Випікається з тіста, замішаного на пшеничному борошні, яйцях і цукрі. З'явився в Японії в XVI столітті завдяки торговцям з Іберійського півострова. Слово «кастела» походить від португальського Pão de Castela — «Кастильський хліб». Найбільший центр виробництва — Наґасакі. Продається в більшості магазинів у прямокутних коробках 27-сантиметрової довжини. Також — кастера, касутейра (かすていら).

Опис[ред. | ред. код]

В XVI столітті кораблі португальських купців дійшли до берегів Японії. Нагасакі був єдиним, відкритим для міжнародної торгівлі, портом. Португальці привезли з собою багато невідомих для японців речей: рушниці, тютюн, гарбузи і кастелу. Бісквіти добре зберігаються, тому за місяці плавання вони не зіпсувались. В період Едо кастела була дорогим десертом через високі ціни на цукор. Клан Токугава підніс кастелу імператору[1]. З часом смак кастели змінився під дією японських вподобань.

Кастелу готують з натуральних інгредієнтів, вона має ніжний смак. Кастелу роблять з пудрою зеленого чаю, коричневим цукром і медом. Кастелі надають різноманітні форми, зокрема, на мацурі часто продають маленькі бісквіти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 червня 2008. Процитовано 30 липня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]