Кейп-Код (затока)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кейп-Код
41°54′ пн. ш. 70°17′ зх. д. / 41.900° пн. ш. 70.283° зх. д. / 41.900; -70.283
Море Атлантичний океан
Прибережні країни США США
Регіон Барнстейбл[1][2]
Плімут[1]
Площа 1650 км²
Вливаються
  • Pamet Riverd
  • ідентифікатори і посилання
    GeoNames 4932240
    У проєкті OpenStreetMap 61315 ·R (Барнстейбл, Плімут)
    Кейп-Код. Карта розташування: США
    Кейп-Код
    Кейп-Код
    Кейп-Код (США)
    Мапа
    CMNS: Кейп-Код у Вікісховищі

    Кейп-Код — велика, добре захищена затока на північно-східному узбережжі США, яка омиває узбережжя штату Массачусетс. Затока Кейп-Код є найпівденнішою частиною затоки Мен, з'єднується з Атлантичним океаном.

    Географія[ред. | ред. код]

    Вид на затоку Кейп-Код із космосу; праворуч — мис Кейп-Код
    Карта округу Барнстебл (Barnstable County) 1890 із зазначенням затоки Кейп-Код
    Вид на Провінстаун і затоку Кейп-Код (праворуч) з Пілігримського монументу

    Затока Кейп-Код обмежена зі сходу і півдня зігнутим контуром мису Кейп-Код (округ Барнстебел, Массачусетс), у самої північної точки якого з боку затоки знаходиться місто Провінстаун і однойменна бухта. Із західного боку знаходиться берег округу Плімут, включаючи саме місто Плімут. З півночі знаходиться затока Массачусетс, яка виходить у відкритий океан. Обидві затоки (і Кейп-Код, і Массачусетс) складають південну частину затоки Мен.

    У своєї основи мис Кейп-Код відділений від континентальної частини каналом Кейп-Код довжиною 28 км, який з'єднує затоку Кейп-Код з затокою Баззардс (Buzzards Bay). Цей канал скорочує морський шлях з Бостона в Нью-Йорк на 120 км.

    Історія[ред. | ред. код]

    Ймовірно першою європейською експедицією, яка відкрила півострів Кейп-Код, була французька експедиція під керівництвом італійського мореплавця Джованні да Верраццано (Giovanni da Verrazzano) в 1524 році. Назва Кейп-Код («мис тріски») було дано півострову англійським дослідником Бартоломью Госнольдом (Bartholomew Gosnold) в 1602 році. Від цього і пішла назва затоки.

    У листопаді 1620 року в бухті мису Кейп-Код (там, де зараз знаходиться Провінстаун) провели п'ять тижнів батьки-пілігрими, які припливли з Англії на кораблі «Мейфлавер». У день прибуття на Кейп-Код вони прийняли «Мейфлаверську угоду» (англ. Mayflower Compact), що стало одним з перших символів незалежного укладу життя колоністів. Після цього вони перетнули затоку Кейп-Код і прибули до місця розташування Плімутської колонії на західній стороні затоки — туди, де зараз знаходиться Плімут.

    Див. також[ред. | ред. код]

    1. а б Geographic Names Information System
    2. GeoNames — 2005.