Книга (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Книга»
Автор Говард Лавкрафт
Мова англійська
Видано 1938

«Книга» — це незакінчене оповідання американського письменника Г. Ф. Лавкрафта, написане, як вважається, наприкінці 1933 року. Вперше воно було опубліковане в журналі Leaves у 1938 році, після смерті Лавкрафта[1].

У фрагменті оповідання оповідач отримує старовинну книгу від дивного продавця книг, і коли він приносить її додому і розглядає, відбуваються дивні та зловісні події.

У жовтні 1933 року Лавкрафт написав у листі:

Я перебуваю в стані певного застою в творчості — відчуваю огиду до багатьох своїх старих творів і не знаю, що можна вдосконалити. Останніми тижнями я провів величезну кількість експериментів із різними стилями та точками зору, але знищив більшість результатів.

Енциклопедія Г. П. Лавкрафта припускає, що «Книга» була одним із не знищених експериментів — спробою викласти цикл віршів Лавкрафта «Гриби з Югґота» засобами прози. (Завершений фрагмент відповідає першим трьом сонетам, які утворюють більш зв'язну розповідь, ніж решта циклу.)[1].

«The Black Tome of Alsophocus», вперше опублікований у New Tales of the Cthulhu Mythos (1980), є спробою Мартіна С. Ворнза завершити «Книгу»[2]. Ворнз перетворює цей фрагмент на історію одержимості Ньярлатхотепом[3].

У 2019 році цей твір Ворнза було екранізовано у вигляді однойменного короткометражного фільму[голе посилання]. Вищезазначений фільм було показаний у випуску H.P. Lovecraft Film Festival & CthulhuCon[голе посилання] за 2020 рік і його було включено до колекції найкращих короткометражних фільмів фестивалю 2020 року у форматі bluray[голе посилання].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Joshi, S.T.; Schultz, David E. (2004). An H.P. Lovecraft Encyclopedia. Hippocampus Press. с. 23. ISBN 978-0974878911.
  2. Campbell, Ramsey. New Tales of the Cthulhu Mythos. "Introduction".
  3. Lovecraft, H. P.; Warnes, Martin S. "The Black Tome of Alsophocus". New Tales of the Cthulhu Mythos.