Козлов Сергій Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козлов Сергій Павлович
Народження 16 січня 1952(1952-01-16)
Калуга, РРФСР, СРСР
Смерть 25 квітня 1993(1993-04-25) (41 рік)
Виноградів, Закарпатська область, Україна
інфаркт міокарда
Поховання Виноградів
Освіта Рязанське повітряно-десантне командне училище
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна медаль «За бездоганну службу» ІI ступеня медаль «За бездоганну службу» III ступеня Медаль «Воїну-інтернаціоналісту від вдячного афганського народу»

Біографія та військова кар'єра[ред. | ред. код]

Сергі Козлов народився 16 січня 1952 року у Калузі у сім'ї робітника, колишнього фронтовика.

Зі шкільних років він мріяв стати військовим, і в 1967 році, після закінчення 8-го класу школи, вступив до Московського суворовського військового училища, яке закінчив у 1970 році.

У 1974 році закінчив Рязанське вище повітряно-десантне командне двічі Червонопрапорне училище імені Ленінського комсомолу .

Служив у Червонопрапорному Туркестанському військовому окрузі командиром взводу, потім роти 56-ї гвардійської окремої десантно-штурмової бригади .

З 1979 року перебував у складі обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані .

Подвиг[ред. | ред. код]

У лютому 1980 року підрозділу, яким командував С. П. Козлов, було поставлено завдання взяти під охорону стратегічно важливий міст через річку Кокча . У ході виконання наказу десантники вступили у бій із афганськими опозиціонерами . Бій видався важким, перевага була на боці супротивника. В один із моментів бою старший лейтенант Козлов, здійснивши кидок через зону вогню, закидав гранатами вежу біля мосту, знищивши таким чином укріплену вогневу точку. Це дозволило підрозділу відкинути супротивника та закріпитися на об'єкті. С. П. Козлов особисто знищив понад 20 ворогів, але отримав тяжке поранення .

Звання Герой Радянського Союзу[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 28 квітня 1980 року «За мужність і героїзм, виявлені під час надання міжнародної допомоги Демократичній Республіці Афганістан, старшому лейтенанту Козлову Сергію Павловичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ЗВР .

Це був один із перших випадків присвоєння найвищого геройського звання військовослужбовцям ОКСВА [1] .

Подальша кар'єра[ред. | ред. код]

Після лікування в Ташкентському шпиталі в 1981 року Сергій Козлов стає слухачем Військової академії імені М.М. Ст. Фрунзе . У цей час його обирають членом ЦК ВЛКСМ . Поряд із навчанням в академії офіцер займається громадсько-партійною діяльністю. У центральних газетах - в " Комсомольській правді ", в " Червоній зірці " з'являються його замітки на тему військово-патріотичного виховання [2] .

Після закінчення військової академії Сергій Павлович Козлов продовжив службу у Прикарпатському військовому окрузі . Був військовим комісаром Виноградівського району Закарпатської області , дослужився до звання полковника .

25 квітня 1993 року Сергій Павлович Козлов помер від інфаркту. Похований у місті Виноградове . Сім'я героя (дружина та син) переїхала до міста Хмельницького .

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

У 1999 році Сергію Павловичу Козлову посмертно було надано звання почесного громадянина міста Калуги . На будівлі калузької школи №6, в якій він навчався, встановлено меморіальну дошку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Эстафета подвига: от Халхин-Гола до Чечни[недоступне посилання з Октябрь 2018]
  2. Судьба героя[недоступне посилання].

Посилання[ред. | ред. код]

  • Козлов Сергій Павлович. // Сайт «Герои страны» (рос.).