Козій Ростислав Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ростислав Козій
Козій Ростислав Володимирович
 Підполковник
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Десантні війська
Формування
Війни / битви Війна на сході України
російське вторгнення в Україну
Нагороди та відзнаки
Герой України

Орден Богдана Хмельницького II ступеня (Україна) Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Ростислав Володимирович Козійпідполковник Збройних сил України, що відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».

Життєпис[ред. | ред. код]

2006 року Ростислав Козій завершив навчання у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

З нагоди Дня Збройних сил України 6 грудня 2014 року старшому лейтенанту 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Ростиславу Козію було вручено орден Богдана Хмельницького[1].

Із початку повномасштабного вторгнення Росії підполковник Ростислав Козій командував підрозділами батальйону на передових позиціях у Луганській області. Зокрема, він керував оборонними та наступальними діями поблизу населених пунктів Лопаскине, Зарічне, Лиман, Богородичне, виконуючи поставлені завдання та знищуючи противника[2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» (14 жовтня 2022) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України[3][4].
  • орден Богдана Хмельницького II ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[5][6].
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (2014) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Николаеве открыли мемориал памяти десантников, погибших в боях на Донбассе. Преступности.нет (рос.). 6 грудня 2014. Архів оригіналу за 4 червня 2022. Процитовано 4 червня 2022.
  2. У День захисників і захисниць України Президент вручив ордени «Золота Зірка», відзнаки «Хрест бойових заслуг» і присвоїв почесні найменування військовим частинам // Офіційне інтернет-представництво президента України. — 2022. — 14 жовтня.
  3. Указ Президента України від 14 жовтня 2022 року № 704/2022 «Про присвоєння Р.Козію звання Герой України»
  4. Президент України відзначив державними нагородами військовослужбовців. Арміяinform (укр.). 15 червня 2022. Процитовано 15 жовтня 2022.
  5. Указ Президента України від 8 березня 2022 року № 117/2022 «Про відзначення державними нагородами України»
  6. Зеленський нагородив українських бійців медалями та орденами. Слово і діло (укр.). 9 березня 2022. Архів оригіналу за 4 червня 2022. Процитовано 4 червня 2022.
  7. Указ Президента України від 8 липня 2014 року № 587/2022 «Про відзначення державними нагородами України»

Джерела[ред. | ред. код]