Койот (міфологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Койот є одним з найпоширеніших персонажів легенд і міфів індіанців північного заходу США. Присутність койота в творах пов'язане з його поширеністю на даній території і особливостями тваринного: розвиненим інтелектом і високою соціалізацією [1]. Відомий в міфології таких народів як навахо[1], не-персе[2], чинуки[3], кус[1], якама[4], васко[1].

Койот у творах зазвичай виступає другорядним персонажем. Він може використовуватися для контрасту з головним героєм і, на відміну від нього, наділяється не героїчними, а людськими якостями. Як правило, грає роль трикстера, аналогічно Локі в скандинавській міфології [1]. У ряді міфологій койот також виконує й інші міфологічні образи, так, наприклад, в міфології навахо Койот, залишаючись трикстером, «за сумісництвом» є божеством полювання, війни та кохання, винахідником чаклунства [5].

Здебільшого витівки койота мають позитивний характер [1]. В космогонічних міфах він часом створює світ і перших людей, штовхаючи грудку бруду, екскрементів або згусток крові [5]. У творах, що з'явилися з приходом на американський захід європейців, койот наділяється новою функцією: захисником традиційної індіанської культури від вторгнення європейської. Він стає сатиричним персонажем, що протидіє європейцям. Наприклад, в одній із сучасних історій койот потрапляє в пастку до антрополога, яка бажає одержати розповіді про койота, але обманює чужинця, залишаючи йому лише забруднені екскрементами записи [1].

Важливість і повчальність історій про койота підкреслюється тим, що індіанці використовували їх в зимовий час, коли скорочувалися господарські роботи і вільний час можна було присвятити духовним святам. З весни й до ранньої осені історії про койота не розповідати [1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Ramsey, Jarold. Coyote (legend). The Oregon Encyclopedia (англ.). Архів оригіналу за 21 Вересня 2018. Процитовано 24 листопада 2014.
  2. Coyote and the Monster of Kamiah (англ.). Архів оригіналу за 22 Березня 2015. Процитовано 24 листопада 2014.
  3. Coyote and Multnomah Falls (англ.). Архів оригіналу за 9 Лютого 2015. Процитовано 24 листопада 2014.
  4. Coyote And Crow. Meta Religion (англ.). Архів оригіналу за 28 Вересня 2018. Процитовано 24 листопада 2014.
  5. а б Cooper GH. Coyote in Navajo religion and cosmology (PDF) (англ.). Архів оригіналу (PDF) за 22 липня 2012. Процитовано 27 вересня 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • {{{Заголовок}}} / Ramsey, Jarold, ed. — Seattle : University of Washington Press, 1977.
  • Ramsey, Jarold. {{{Заголовок}}}. — Seattle : University of Washington Press, 1999. — 332 p. — ISBN 9780295977874.
  • {{{Заголовок}}} / William Bright, ed. — Berkeley : University of California Press, 1993.