Коляка Раїса Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раїса Іванівна Коляка
Народження24 серпня 1958(1958-08-24)
с. Карабутове Конотопського району Сумської області
Смерть29 грудня 2009(2009-12-29) (51 рік)
 смт Решетилівка Полтавської області
КраїнаСРСР СРСРУкраїна Україна
НавчанняКролевецьке професійне училище
Діяльністьхудожниця
Напрямокткацтво
ЗванняНаціональної Спілки майстрів народних мистецтв України

Коляка Раїса Іванівна (24 серпня 1958(19580824), с. Карабутове Конотопського району Сумської області — 29 грудня 2009 смт Решетилівка Полтавської області) — май­ст­ри­ня художнього ткацтва, членкиня Національної Спілки майстрів народного мистецтва України.


Біографія

[ред. | ред. код]

Раїса Іванівна Коляка народилась 24 серпня 1958 року в с. Карабутове Конотопського району Сумської області.

В 1977 році закінчила Кролевецьке училище (Сумська область). Наставник — Г. Соловйов. Отримавши професійну освіту, працювала в Решетилівці: майстром ткацької ді­льниці фабрики художніх виробів. Від 1990 року — майстром виробничого навчан­­ня Художнього професійного ліцею з ткацт­ва. Навчала майстерності створення традиційних та тематичних гобеленів, килимових виробів, що зачаровують красою, українською самобутністю та неповторністю, відтворюють родинні традиції. Учасниця мистецьких виставок від 1994.

Працювала в Решетилівці майстром ткацької ді­льниці фабрики художніх виробів: виготовляла тканини, що оздоблюють сучасне житло, інтер'єри для громадських установ та підприємств, та для створення одягу. До її готової продукції входять декоративні рушники, покривала і скатертини, наволочки для диванних подушок, килими, серветки, тканини для жіночого одягу тощо. Від 1990 року — майстром виробничого навчан­­ня Художнього професійного ліцею з ткацт­ва.

Роботи та досягнення

[ред. | ред. код]

Серед робіт майстрині– ткані перебір­­ні рушники, плахти (ручне ткацт­во), тканини для жіночих блуз та суконь, жіночий костюм. Твори її ілюстровані в альбомі.[1]

З 1991 року — член Національної спілки художників України. Творчо працює над створенням рушників і тканин для жіночих суконь.

Її кращі твори експонувалися на районних, обласних, Всеукраїнських виставках, конкурсах народного і декоративно-ужиткового мистецтва. Майстриня відзначена кількома Почесними грамотами, дипломами, подяками, преміями.[2]

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]