Колібрі-зіркохвіст зелений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-зіркохвіст зелений

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-зіркохвіст (Urosticte)
Вид: Колібрі-зіркохвіст зелений
Urosticte ruficrissa
Lawrence, 1864
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Urosticte ruficrissa
Віківиди: Urosticte ruficrissa
ITIS: 555262
МСОП: 22687965
NCBI: 689309

Колі́брі-зіркохві́ст зелений[2] (Urosticte ruficrissa) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Андах.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 8—10 см, вага 4—4,2 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців верхня частина тіла зелена, блискуча, за очима помітні білі плями. Нижня частина тіла зелена, блискуча. Хвіст темно-бронзовий, центральні стернові пера мають широкі білі кінчики, нижні покривні пера хвоста і гузка охристі. У самиць нижня частина тіла біла, сильно поцяткована зеленими плямами, особливо на горлі і грудях. Хвіст чорнувато-зелений або темно-бронзовий, крайні стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб прямий, чорний, довжиною 20 мм. Забарвлення молодих птахів є подібним до забарвлення самиць, пера на голові у них мають коричневі краї.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Зелені колібрі-зіркохвости мешкають на східних схилах Центрального і Східного хребтів Колумбійських Анд (Уїла, південний схід Нариньйо) та на східних схилах Анд в Еквадорі і Перу (на південь до Сан-Мартіна). Вони живуть у вологих гірських і хмарних тропічних лісах та на узліссях, на висоті від 1350 до 2400 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітів, яких шукають від підліску до крон дерев, зокрема з родини бромелієвих та з родів Clusia і Palicourea, а також доповнюють раціон комахами, яких ловлять у польоті або збирають з рослинності. Сезон розмноження триває з січня по квітень. Гніздо чашоподібне, робиться з моху, розміщується серед ліан, на висоті від 2 до 4 м над землею. У кладці 2 яйця, інкубаційний період триває 15—18 днів, пташенята покидають гніздо через 22—24 дні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Urosticte ruficrissa: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 серпня 2022.