Колібрі-кокетка зеленовусий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-кокетка зеленовусий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Колібрі-кокетка зеленовусий
Lophornis pavoninus
Salvin & Godman, 1882
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Lophornis pavonina
Polemistria pavonina
Посилання
Вікісховище: Lophornis pavoninus
Віківиди: Lophornis pavoninus
ITIS: 555094
МСОП: 22687235
NCBI: 472833

Колі́брі-коке́тка зеленовусий[2] (Lophornis pavoninus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає на Гвіанському нагір'ї.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 9,7 см. У самців голова блискучо-зелетисто-зелена з чорною смугою посередині. Верхня частина тіла темно-зелена, блискуча, на надхвісті у них біла смуга. Хвіст дещо роздвоєний, пурпурово-бронзовий. Горло чорне, на щоках широкі пучки блискучого зеленого пір'я з великими чорнувато-синіми плямами на кінчиках. Біля очей руді плями з білрими плямками посередині. Нижня частина тіла сірувато-зелена. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць пучки пір'я на щоках відсутні. верхня частина тіла у них золотисто-бронзова, на надхвісті білувато-охриста смуга. Хвіст сіруватий, стернові пера на кінці мають широкі пурпурово-бронзові краї, крайні стернові пера мають білі кінчики. Горло біле з чорними смугами, решта нижньої частини тіла поцяткована чорними, білими і зеленими плямами. У представників підвиду L. p. duidae чорна смуга на голові і руді плями на щоках менш виражені.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Зеленовусі колібрі-кокетки мешкають у Венесуелі, Бразилії і Гаяні. Вони живуть у вологих тропічних лісів, на узліссях і галявинах. Зустрічаються на висоті від 500 до 2000 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітучих рослин, а також комахами, яких ловлять в польоті. Гніздо чашоподібне, розміщується на висоті 2 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 13-14 днів, пташенята покидають гніздо через 20 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis pavoninus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.