Колібрі-кокетка короткочубий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-кокетка короткочубий
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Колібрі-кокетка короткочубий
Lophornis brachylophus
R. T. Moore, 1949
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Lophornis delattrei brachylopha
Lophornis brachylopha
Посилання
Вікісховище: Lophornis brachylophus
Віківиди: Lophornis brachylophus
ITIS: 693146
МСОП: 22687196

Колі́брі-коке́тка короткочубий[2] (Lophornis brachylophus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Мексики. Раніше вважався підвидом довгочубого колібрі-кокетки.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 7-7,5 см. У самців верхня частина тіла смарагдово-зелена. Нижня частина спини і надхвістя бронзово-фіолетові, відділені від решти спини білою смугою. Верхні покривні пера хвоста зелені. На тімені короткий рудий чуб, найбільш довгі пера в ньому мають щелені кінчики. Горло смарагдово-зелене, блискуче, на щоках є короткі пучки оранжевих пер з зеленими кінчиками. Решта нижньої частини тіла блідо-коричнева, відділена від горла білою смугою. Центральні стернові пера зелені, решта стернових пер рудувато-коричневі з чорними кінчиками. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць чуб і пучки пір'я на щоках відсутні. Лоб у них тьмяно-коричнюватий, верхня частина тіла блідо-зелена, надхвістя тьмяно-зелене, на надхвісті білувата або охриста смуга. Горло білувате, відділене від блідо-коричневої нижньої частини тіла білою смугою. Центральні стернові пера зелені з чорнуватими кінчиками, решта стернових пер коричневі з чоною смугою на кінці і блідо-охристими кінчиками. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Ареал короткочубих колібрі-кокеток обмежений невеликою ділянкою довжиною 25 км в горах Південної Сьєрра-Мадре в штаті Герреро на південному заході Мексики. Вони живуть у вологих або напіввологих вічнозелених або широколистяних лісах, зокрема в сосново-дубових лісах, на узліссях і тінистих кавових плантаціях. Зустрічаються на висоті від 900 до 1800 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітучих рослин з родів Inga, Cecropia, Conostegia та інших, а також комахами, яких ловлять в польоті.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває на межі зникнення. За оцінками дослідників, популяція короткочубих колібрі-кокеток становить від 350 до 1500 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis brachylophus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.