Колібрі-кокетка плямисточубий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-кокетка плямисточубий
Самець плямисточубого колібрі-кокетки
Самець плямисточубого колібрі-кокетки
Самиця плямисточубого колібрі-кокетки
Самиця плямисточубого колібрі-кокетки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Колібрі-кокетка плямисточубий
Lophornis stictolophus
Salvin & Elliot, 1873
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Lophornis stictolopha
Посилання
Вікісховище: Lophornis stictolophus
Віківиди: Lophornis stictolophus
ITIS: 555092
МСОП: 22687211
NCBI: 2744940

Колі́брі-коке́тка плямисточубий[2] (Lophornis stictolophus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Андах.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 6,4-6,9 см. У самців верхня частина тіла бронзово-зелена, надхвістя пурпурово-бронзове, на надхвісті біла смуга. На тімені короткий, рудий з чорним кінчиком чуб. Горло райдужно-зелене, деякі пера на ньому мають білі кінчики. На щоках з боків є короткі пучки рудих пер, поцятковані райдужними зеленими плямками. Решта нижньої частини тіла бронзово-зелена. центральні стернові пера зелені, решта стернових пер рудувато-коричневі з чорними кінчиками. Дзьоб короткий, прямий, червоний з чорним кінчиком.

У самиць чуб і пучки пір'я на щоках відсутні, горло у них білувате, поцятковане рудими плямами. Нижня частина тіла коричнева, поцяткована зеленими плямами. Центральні стернові пера у них зелені, решта стернових пер коричнюваті з чорною смугою на кінці і охристими кінчиками. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак горло у них сірувате.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Плямисточубі колібрі-кокетки мешкають у Венесуелі, Колумбії, Еквадорі і Перу. Вони живуть на узліссях вологих тропічних лісів, на галявинах, у вторинних заростях і саванах. Зустрічаються на висоті від 500 до 1300 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітучих рослин, зокрема з родів Inga і Lantana та з родин вербенових і миртових. Також вони доповнюють свій раціон комахами, яких ловлять в польоті.

Сезон розмноження на Тринідаді припадає на сухий сезон з січня по квітень, в Гаяні з грудня по березень. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з тонких, м'яких волокон, розміщується на висоті 2 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 13-14 днів, пташенята покидають гніздо через 20 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis stictolophus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hilty, Steven L (2003). Birds of Venezuela. London: Christopher Helm. ISBN 0-7136-6418-5.