Колібрі-кокетка рудохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-кокетка рудохвостий
Самець рудохвостого колібрі-кокетки
Самець рудохвостого колібрі-кокетки
Самиця рудохвостого колібрі-кокетки
Самиця рудохвостого колібрі-кокетки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Колібрі-кокетка рудохвостий
Lophornis chalybeus
(Temminck, 1821)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus chalybeus
Polemistria chalybea
Lophornis chalybea
Посилання
Вікісховище: Lophornis chalybeus
Віківиди: Lophornis chalybeus
ITIS: 555093
МСОП: 22726682
NCBI: 689227

Колі́брі-коке́тка рудохвостий[2] (Lophornis chalybeus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Бразилії. Раніше вважався конспецифічним з Lophornis verreauxii.

Опис[ред. | ред. код]

Самиця рудохвостого колібрі-кокетки
Пара рудохвостих колібрі-кокеток

Довжина птаха становить 7,5-9,1 см, вага 3 г. У самців верхня частина тіла бронзово-зелена, на надхвісті біла смуга. Надхвістя і гузка пурпурво-бронзові, хвіст пурпурово-мідний, крайні стернові пера мають бліді кінчики. Лоб райдужно-зелений, окаймлений чорною смугою. На щоках з боків є короткі пучки зелених пер з білими кінчиками, навколо дзьоба і на підборідді райдужна зелена пляма, пера на ній мають білі кінчики. Груди білуваті, поцятковані чорними смужками. Живіт сірувато-коричневий з чорнуватою смугою посередині. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць щоки чорнуваті з білими "вусами", пучки пір'я на них відсутні. Підборіддя блідо-охристе з темною плямою посередині, решта нижньої частини тіла коричнювата, поцяткована білуватим лускоподібним візерунком. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудохвості колібрі-кокетки мешкають на південному сході Бразилії, від Еспіріту-Санту до Санта-Катарини, спостерігалися в Аргентині і Уругваї. Вони живуть у вологих атлантичних лісах, на узліссях і в саванах серрадо. Живляться нектаром квітів, а такрж комахами, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності. Сезон розмноження триває з жовтня по лютий. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з м'якого рослинного матеріалу, підвішується до кінчика тонкої гілки на висоті 2-5 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 13-14 днів, пташенята покидають гніздо через 22 дні після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Рудохвості колібрі-кокетки є відносно рідкісними птахами, яким загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis chalybeus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.

Посилання[ред. | ред. код]