Lophornis verreauxii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lophornis verreauxii

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Lophornis verreauxii
Lophornis verreauxii
Bourcier, 1853
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Lophornis verreauxii
Віківиди: Lophornis verreauxii
ITIS: 1149639
МСОП: 22726690

Lophornis verreauxii[2] (колібрі-кокетка зеленолобий) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Південній Америці. Вид названий на честь французького орнітолога Жюля Верро[3]. Раніше вважався конспецифічним з рудохвостим колібрі-кокеткою.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 7,5-9,1 см. У самців голова темно-зелена, на тімені у них помітний зелений чуб з червоним кінчиком, на щоках довгі зелені "вуса" з білими кінчиками. Спина зелена з золотистим відблиском, надхвістя і верхні покривні пера хвоста темно-руді, на надхвісті біла смуга. Нижня частина тіла переважно зелена, стегна білі. Хвіст темно-бордовий.

У самиць чуб і "вуса" відсутні, на щоках є білуваті плями. Верхні покривні пера хвоста менш яскраві, груди мають золотистий відблиск. Представники підвиду L. v. klagesi є більш темними, ніж представники номінативного підвиду, їх верхні покривні пера хвоста бронзово-оливкові, а хвіст бронзово-зелений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[4]

  • L. v. verreauxii Bourcier, 1853 — від східної Колумбії до центральної Болівії і північно-західної Бразильської Амазонії;
  • L. v. klagesi Berlepsch & Hartert, EJO, 1902 — басейн річки Каура у венесуельському штаті Болівар.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Довгочубі колібрі-кокетки мешкають в Колумбії, Еквадорі, Перу, Болівії, Бразилії і Венесуелі. Вони живуть у вологих тропічних лісах, в галерейних лісах і в прибережних заростях на берегах річок, що ростуть на піщаних ґрунтах. Зустрічаються на висоті від 100 до 1000 м над півнем моря. Живляться нектаром квітів, а такрж комахами, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis verreauxii: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Lophornis verreauxii у базі Avibase.
  3. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 400. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.