Колібрі-плямохвіст чорногрудий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-плямохвіст чорногрудий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-плямохвіст (Oreotrochilus)
Вид: Колібрі-плямохвіст чорногрудий
Oreotrochilus melanogaster
Gould, 1847
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Oreotrochilus melanogaster
Віківиди: Oreotrochilus melanogaster
ITIS: 555214
МСОП: 22687771
NCBI: 689266

Колібрі-плямохвіст чорногрудий[2] (Oreotrochilus melanogaster) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Перу.

Опис[ред. | ред. код]

Чорногруді колібрі-плямохвости

Довжина птаха становить 13-14 см, вага 8,4 г. У самців верхня частина тіла бронзово-коричнева. Горло смарагдово-зелене, блискуче, боки сірувато-коричневі. решта нижньої частини тіла чорна. Хвіст дещо роздвоєний, синювато-чорний. Дзьоб чорний, дещо вигнутий. Самиці мають переважно тьмяно-бронзово-коричневе забарвлення, нижня частина тіла у них блідіша. Горло бліде, поцятковане дрібними темними плямками. Хвіст зеленувато-чорний, зовнішні 3-4 пари крайніх стернових пер мають білі кінчики.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорногруді колібрі-плямохвости мешкають в горах Центрального хребта Перуанських Анд, переважно в регіонах Хунін і Уанкавеліка, а також в сусідніх регіонах Анкаш, Ліма, Паско і Аякучо. Вони живуть на високогірних луках Пуна і серед скель, на висоті від 3500 до 4200 м над рівнем моря.

Чорногруді колібрі-плямохвости живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, зокрема Chuquiraga spinosa. Caiophora, Castilleja, пуй і кактусів, іноді також Cassia і евкаліптів. Крім того, вони доповнюють свій раціон комахами, яких ловлять в польоті. Гніздування у чорногрудих колібрі-плямохвостів триває з грудня по квітень. Гніздо відносно велике, чашоподібне, робиться з моху і м'яких рослинних волокон, розміщується в тріщинах серед скель. В кладці 2 білих яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Oreotrochilus melanogaster: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 04 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 04 грудня 2022.