Колібрі-пухоніг болівійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-пухоніг болівійський
Самець болівійського колібрі-пухонога
Самець болівійського колібрі-пухонога
Самиця перуанського колібрі-пухонога
Самиця перуанського колібрі-пухонога
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Віхтьохвостий колібрі-пухоніг (Ocreatus)
Вид: Колібрі-пухоніг болівійський
Ocreatus addae
(Bourcier, 1846)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Trochilus addae
Ocreatus underwoodii addae
Посилання
Вікісховище: Ocreatus addae
Віківиди: Ocreatus addae
EOL: 52571533
ITIS: 1149425
NCBI: 2744943

Колі́брі-пухоні́г болівійський[1] (Ocreatus addae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Перу і Болівії. Раніше вважався підвидом віхтьохвостого колібрі-пухонога, однак був визнаний окремим видом[2].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина самців становить 11-15 см, враховуючи хвіст довжиною 7-8,5 см, вага 2,5-2,7 г. Довжина самиць становить 7,6-9 см, враховуючи хвіст довжиною 3,5 см, вага 2,6-3,2 г. Самці мають переважно зелене, блискуче забарвлення, за очима білі плямки. У самців номінативного підвиду горло і живіт переважно білі, поцятковане зеленими плямами. У самців підвиду O. a. annae горло зелене, блискуче, живіт у них повністю зелений. Лапи покриті охристим пуховим пір'ям. Крайні стернові пера видовжені, мають голі стрижні, на кінці у них є "прапорці". Вони вигнуті в сторони і перехрещуються між собою. У представників номінативного підвиду "прапорці" темно-бронзово-фіолетові, у самців підвиду O. a. annae вони зеленувато-чорні. Дзьоб короткий, прямий, темно-сірий, довжиною 13 мм. Самиці мають менш яскраве забарвлення, райдужний відблиск в їх оперенні відсутній. Горло і нижня частина тіла у них білі, поцятковані зеленими плямами.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • O. a. annae (Berlepsch & Stolzmann, 1894) — східні схили Анд в центральному і південному Перу;
  • O. a. addae (Bourcier, 1846) — східні схили Болівійських Анд.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Болівійські колібрі-пухоноги мешкають на східних схилах Анд в Перу і Болівії. Вони живуть у вологих гірських тропічних лісах, на узліссях та у відкритиих вторинних лісах. Зустрічаються переважно на висоті від 1600 до 2200 м над рівнем моря, місцями на висоті від 600 до 4000 м над рівнем моря. Під час негніздового періоду птахи здійснюють висотні міграції.

Болівійські колібрі-пухоноги живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, зокрема з родів Palicourea, Clusia, Inga і Cavendishia, яких шукають на висоті від 6 до 18 м над землею, а також дрібними безхребетними, яких ловлять в польоті. Гніздування відбувається протягом всього року, в Колумбії переважно з січня по квітень. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з рослинних волокон і лишайників, розміщується на горизонтальній гілці, на висоті 6 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 16-17 днів, пташенята покидають гніздо через 19-22 дні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ocreatus addae у базі Avibase.
  2. Schuchmann, Karl-L.; Weller, André-A.; Jürgens, Dietmar (2016). Biogeography and taxonomy of racket-tail hummingbirds (Aves: Trochilidae: Ocreatus): Evidence for species delimitation from morphology and display behavior. Zootaxa. 4200 (1): 83. doi:10.11646/zootaxa.4200.1.3. PMID 27988640.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 листопада 2022.