Коліпінто еквадорський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коліпінто еквадорський
Еквадорський коліпінто (Перу)
Еквадорський коліпінто (Перу)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Коліпінто (Phlogophilus)
Вид: Коліпінто еквадорський
Phlogophilus hemileucurus
Gould, 1860
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Phlogophilus hemileucurus
Віківиди: Phlogophilus hemileucurus
ITIS: 555195
МСОП: 22687703
NCBI: 304676

Коліпі́нто еквадорський[2] (Phlogophilus hemileucurus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Андах.

Опис[ред. | ред. код]

Еквадорські коліпінто

Довжина птаха становить 7,3—7,6 см, вага 2,2—3,7 г. Виду не притаманний статевий диморфізм. Тім'я зеленувато-коричневе, решта верхньої частини тіла зелена. За очима білі плями. Горло і груди білі, поцятковані зеленими плямами. По центру грудей проходить біла смуга. Живіт білуватий. Хвіст округлий, центральні стернові пера синьо-зелені, решта сині. Стернові пера біля основи білі, вони мають широкі білі кінчики. Дзьоб короткий, прямий, чорний, біля основи жовтий. У молодих птахів пера на голові мають рудуваті краї.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Еквадорські коліпінто мешкають у східних передгір'ях Анд в Колумбії (на південь від Кауки і Путумайо), Еквадорі і північно-східному Перу (на південь до Сан-Мартіна і Лорето). Вони живуть на узліссях вологих тропічних лісів та у вторинних заростях, на висоті від 400 до 1500 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя.

Поведінка[ред. | ред. код]

Еквадорські коліпінто живляться нектаром квітів з родин маренових, вересових (зокрема, Psammisia) і геснерієвих, яких шукають в нижньому і середньому ярусі лісу, на висоті 2-4 м над землею, а також комахами, яких збирають з рослинності. Сезон розмноження триває з грудня по березень. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з тонких корінців і листя папороті, прикраплюється до в'юнких рослин на висоті 2-3 м над землею. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Phlogophilus hemileucurus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 18 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 серпня 2022.