Комбарель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комбарель
фр. Grotte des Combarelles
Вхід до печери
Характеристики
Гірські породи вапняк
Дослідження
Рік відкриття 1901
Відвідування
Вільний доступ так
Довжина маршрутів 237 м
Розташування
Країна Франція
Регіон Лез-Езі
Карти розташування
Комбарель. Карта розташування: Франція
Комбарель

Мапа

CMNS: Комбарель у Вікісховищі
Малюнок мамонта в печері Комбарель

Комбарель, Грот-де-Комбарель (фр. Grotte des Combarelles) — печера на території французької комуни Лез-Езі-де-Таяк-Сірей, що в департаменті Дордонь.

Печера має форму вузької розгалуженої галереї, близько 237 метрів у довжину без бічних проходів. Її ширина становить трохи більше 1 метра, а висота не перевищує 2 метрів. У деяких місцях стеля така низька, що до частини зображень трьом дослідникам доводилося добиратися поповзом на животі. Тому в подальшому частину проходів довелося розширити, зламавши скельні виступи і знизити рівень підлоги.

Печера була відома місцевому населенню з давніх-давен, проте палеолітичні зображення були вперше відкриті у вересні 1901 року. Виявив малюнки власник землі, на якій розташовувалася печера, він і повідомив про своє відкриття знаменитим дослідникам палеоліту Франції — Анрі Брейлю, Луїсу Капітану і Дені Пейроні.

На стінах печери виявлено понад 400 зооморфних (олені, леви, мамонти, коні та ін.) і антропоморфних зображень, виконаних здебільшого гравіюванням. У печері вивчена також стоянка епохи верхнього палеоліта. Є 2 радіовуглецеві датування: 13680 і 11380 років тому. Зображення Комбареля вважаються одними з видатних творів печерного палеолітичного мистецтва.

В цьому ж містечку розташований грот Кро-Маньйон, де вперше були виявлені рештки кроманьйонців (Homo sapiens sapiens), і печера Фон-де-Гом з поліхромними розписами мадленської епохи.


Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Hitchcock, Don (2011). Les Combarelles in the Dordogne. Архів оригіналу за 30 Березня 2019. Процитовано 1 травня 2011.
  • Photo de Combarelles 1 [Архівовано 20 Серпня 2013 у Wayback Machine.] et de Combarelles 2 [Архівовано 16 Вересня 2004 у Wayback Machine.] du site du Ministère de la Culture.