Комуністична партія Грузії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комуністична партія Грузії
Ідеологія Комунізм
Марксизм-ленінізм

Комуністи́чна па́ртія Гру́зії — політична партія в Грузинській РСР. Утворена у травні 1920 року. Мала назви: до 1952 — Комуністична Партія (більшовиків) Грузії (КП(б)Г) — на правах обласної організації ВКП(б), і від 1952 року — Комуністична партія Грузії (КПГ), що була республіканською організацією КПРС, об'єднувала осередки останньої в межах Грузинської РСР, керувала всіма ділянками суспільного життя, посідаючи абсолютну владу.

Грузія була окупована Радянським Союзом і названа як Грузинська Радянська Соціалістична Республіка після 25 лютого 1921 року, коли Червона армія увійшла до її столиці Тбілісі та встановила комуністичний уряд на чолі з грузинським більшовиком Махарадзе Пилипом. У 1922 році Грузинська РСР була включена до Закавказької Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки, яка проіснувала до 1936 року.

8 грудня 1990 року перейменована у Незалежну комуністичну партію Грузії, яка вийшла із КПРС. 26 серпня 1991 року рішенням парламенту Грузії компартію було заборонено.[1] Її політичним нащадком є Комуністична партія Грузії (незалежна), яка була сформована в 1992 році.

Список з'їздів і конференцій (на правах з'їзду)[ред. | ред. код]

Керівники радянського періоду[ред. | ред. код]

Перші секретарі ЦК Комуністичної партії Грузії[ред. | ред. код]

Другі секретарі ЦК Комуністичної партії Грузії[ред. | ред. код]

Секретарі ЦК Комуністичної партії Грузії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постановление Верховного Совета Республики Грузия от 26 августа 1991 г. о действиях Бюро Центрального Комитета Компартии Грузии, Абхазского республиканского комитета Компартии, бывшего Юго-Осетинского областного комитета Компартии и самозванного исполнительного комитета упраздненного Совета народных депутатов т. н. Южной Осетии во время событий, происшедших в СССР 19-21 августа 1991 года. 19 March 2010. Архів оригіналу за 8 October 2020. Процитовано 5 April 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]