Констанція Лещинська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Констанція Лещинська
Народилася 1640(1640)
Кременець
Померла 1669
Країна  Річ Посполита
Національність українка
Титул князівна
Конфесія католичка
Рід Вишневецькі
Батько Юрій Вишневецький
Мати Євфрозина-Еулалія Тарновська
Родичі Мнішеки
У шлюбі з Самійло Лещинський

Конста́нція Лещи́нська (16401669) — представниця українських магнатських і князівських родів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила зі впливового роду Вишневецьких. Єдина дитина крем'янецького старости Юрія Вишневецького та Євфрозини-Еулалії Тарновської. Народилася у 1640 році, у Залізцях або Кременці. У 1641 році втратила батька. Виховувалася матір'ю в католицькій вірі. У 1645 році втратила матір. Після цього опинилася під опікою родича Яреми Вишневецького.

1651 року після смерті Яреми Вишневецького опинилася під опікою стриєних братів Дмитра-Юрія і Костянтина-Криштофа. Втім, останні не приділяли уваги Констанції та не піклувалися про її володіння. За це з ними судився брат бабці Констанції — Францішек Бернард Мнішек.

У 1655 році оголошена повнолітньою. Тоді ж домовлено про поділ володінь діда — Костянтина Вишневецького — між Констанцією та її братів Дмитром-Юрієм і Костянтином-Криштофом Вишневецькими. Констанція отримала права на частки у володіннях Залозьце, Вишневець, Маначин, Чорний Остров, Карабков, Сарновець.

У 1656 році була видана в шлюб з Самійлом Лещинським, старостою луцьким, принісши посаг у 200 тис. польських злотих. Весілля відбулося у Кременці. Деякий час мешкала в Корці, де опікувалася місцевими костелами. Втім, під загрозою військових дій Речі Посполитої з Московським царством і Військом Запорозьким вимушена була від'їхати до родинних маєтків Лещинських.

Померла у 1669 році. Дітей не мала.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wolff J. Kniaziowie litewsko-ruscy od końca czternastego wieku. — Warszawa, 1895
  • Bibliografia Literatury Polskiej — Nowy Korbut, t. 2 Piśmiennictwo Staropolskie, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1964, s. 449
  • Leszczynski[недоступне посилання з липня 2019]