Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1817

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----- Назва:Путила
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Вперше згадується в 1501 році поряд з іншими населеними пунктами які польський король передав Іону Теутулу за те, що той уклав мир між Польщею і Молдовою. В 1817 році селяни Путилова подали скаргу імператору Францу I на те, що протягом 10 років податки зросли в десять разів. В 1843 році селянам заборонили користуватися лісом, що призвело до заворушень в Путилі. Одним з ватажків народних повстань був Лук'ян Кобилиця. В 1843 було заарештовано 14 ватажків народних повстань, серед яких Лук'ян Кобилиця, Іван Галиця, Йосип Бирлу.


Зобр:2шт.


Назва:Кадмій
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Кадмій (лат. cadmia, грец. kadmeia означає цинкова руда) був винайдений в Німеччині в 1817 Фрідріхом Штрогмеєром. Штронгмеєр знайшов новий елемент у забрудненні оксиду цинку, і близько 100 років Німеччина залишалася єдиною країною, що імпортувала цей метал. Вчений назвав метал кадмієм, підкресливши його «родинні зв'язки» з цинком: грецьке слово «кадмія» означало «цинкова руда».


Зобр:3шт.


Назва:Літій
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Літій був відкритий у 1817 році шведським хіміком і мінералогом А. Арфведсоном. Спочатку в мінералі петаліті (Li,Na)[Si4AlO10], а потім в сподумені LiAl[Si2O6] і в лепідоліті KLi1.5Al1.5[Si3AlO10](F,OH) 2. Металевий літій вперше отримав Х. Деві у 1825.


Назва:Штолюк Мирон
-Знайдено: + Штолюк (Штола) Мирон († 1830), ватажок загону опришків родом з с. Розтоки Косівського пов. 1817 діяв на Покутті й Буковині; був схоплений і страчений у м. Вижниці. Фолкльорний матеріал про нього записав і частинно опублікував І. Франко.


Назва:Якубович Микола
-Знайдено: + Якубович Микола (1817 — 79), гістолог і фізіолог; закінчив Харківський Ун-т (1838), згодом працював за кордоном (1848 — 50), був проф. Мед.-хірургічної Академії в Петербурзі (1853 — 69). Праці з мікроскопічної будови центр, нервової системи людини і тварин.


Назва:Толстой Олексій Костянтинович
-Знайдено: + Олексій Костянтинович Толстой (18171875), російський письменник; народився у Петербурзі, дитячі роки провів на Чернігівщині. Крім інших творів, ліричні поезії на українські теми. Толстой клопотався за полегшення долі Т. Шевченка на засланні і сприяв його визволенню.


Зобр:1шт.


Назва:Украинскій Домоводъ
-Знайдено: + «Украинскій Домоводъ», госп. місячник, присвячений тваринництву і переробці його продуктів, виходив у Харкові 1817; видавець і ред. Ф. Пільгер. Появу «У.Д.» припинила цензура за критику урядових кіл. що належно не дбали про освіту і добробут села.


Назва:Харьковскія Известія
-Знайдено: + «Харьковскія Извѣстія», тижневик, виходив 1817 — 23 у Харкові, спершу видавець і ред. А. Вербицький, з 1819 — Рада Харківського університету, з доручення якої ред. були П. Гулак-Артемовський, Є. Філомафитський, О. Склабовський та О. Куницький. Газ. подавала матеріали з життя Харкова: про театр, нові книги, статистичні дані, побутові зарисовки; українською мовою друкувалися вірші Г. Квітки-Основ'яненка.


Назва:Соловейко
-Знайдено: + | genus_authority = Forster, 1817


Зобр:2шт.


Назва:Псьол Олександра Іванівна
-Знайдено: + Олександра Іванівна Псьол (18171887), поетка родом з с. Псьолівки на Полтавщині, дочка поміщика. Сестра Глафіри Псьол.


Назва:Раковський-Білярський Петро
-Знайдено: + Раковський-Білярський Петро (1817 — 67), рос. мовознавець (з Пензенщини), студіював у Казані й Москві (учень М. Поґодіна й В. Ундольського), з 1865 проф. слов. філології в Одеському Унті. Праці з історії ц.-слов. мови («Судьбы церковного языка», 1847 — 59), про мову сер.-болг. перекладу хроніки Манасії, Реймського євангелія (яке відносив до 14 ст.), житія св. Бориса й Гліба, рецензії в «Журнале Министерства народного просвещения», рос. переклад Гумбольдтового «Вступу до заг. мовознавства» (1859).


Назва:Ріґельман Микола
-Знайдено: + Ріґельман Микола (1817 — 88), внук Олександра P., великий дідич на Чернігівщині, історик-публіцист і громадський діяч слов'янофільського напряму (гол. Київ. Слов'янського Благодійного Товариства), близький до Кирило-Методіївського Товариства. Був дир. народився училищ Київ. губ. й чл. Київ. Археографічної Комісії; разом з І. Самчевським, редаґував «Літопис Самійла Величка», виданий названою Комісією (тт. I-IV, 1848-64). Автор низки праць публіцистичного характеру, присвячених слов'янським і слов'янофільським проблемам того часу, зокрема «Три поездки за границу» (1871), «О значений общения нашего со славянами .» (1874) тощо. Близько споріднений з Г. Ґалаґаном і В. Тарновським, приятель Костомарова й Куліша. Р. цікавився укр. питанням, розглядаючи його з позицій консервативного слов'янофільства. Маючи доступ до урядових архівів, склав Записку про свідчення Шевченка в процесі Кирило-Методіївців, опубліковану в «КСт.» 1902.


Назва:Рішельєвський ліцей
-Знайдено: + Рішельє́вський ліце́й — закритий становий навчальний заклад, заснований 1817 року в Одесі. Названо на пошану колишнього новоросійського генерал-губернатора Армана Емманюеля дю Плессі Рішельє.


Назва:Рігельман Микола Андрійович
-Знайдено: + Рігельман Микола Андрійович (29.9.1817-21.5.1888)-український історик, публіцист, мандрівник.


Назва:Дрезина

-Знайдено: +

"Біжуча машина" Дреза 1817 р.


Підзаголовок:==
Знайдено: + Перший прототип сучасного велосипеда - двохколісну "біжучу машину" (нім. Laufmaschine), що пересувалася по залізничних рейках, - винайшов лісник Карл Дрез (нім. Baron Karl Christian Ludwig Drais von Sauerbronn) у 1817 р., використовуючи її для власного пересування. Пізніше цю машину було названо пресою "дрезина" за прізвищем винахідника.


Зобр:2шт.


Назва:Золотий Потік
-Знайдено: + Починаючи з XVII ст. у містечку розвивається обробка дерева - дерев’яна скульптура. В 50-60 роках XIX ст. у містечку виробляли продукцію два напівкустарні підприємства - фабрики дренажних труб та гіпсу. З 1817 року працювала одна двомовна школа, в якій впродовж багатьох років один вчитель навчав 40-50 дітей.


Зобр:1шт.


Назва:Олень чорнохвостий
-Знайдено: + | binomial_authority = (Rafinesque, 1817)


Назва:Агін Олександр Олексійович
-Знайдено: + А́гін Олександр Олексійович — рос. Агин Александр Алексеевич — (18171875) — російський художник. Один із основоположників російської реалістичної книжкової ілюстрації.


Зобр:1шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед -----

Роки, згадані у Вікіпедії