Користувач:AlinaDzhuma/Вогонь і кров (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогонь і кров
Fire & Blood
Жанр епічне фентезі
Автор Джордж Реймонд Річард Мартін
Мова англійська
Опубліковано 2018
Видавництво УкраїнаВидавнича група КМ-Букс
Опубліковано українською 2022
Переклад Наталя Тисовська
ISBN 978-966-948-169-6

«Вогонь і кров» (англ. Fire & Blood) — роман американського письменника Джорджа Р. Р. Мартіна у жанрі епічного фентезі про історію дому Таргарієнів, однієї з сімей з його циклу книг "Пісня льоду та полум'я" [1]. Перший том вийшов в США 20 листопада 2018 року.

Друга половина цього роману лягла в основу приквела «Гри престолів» від HBO під назвою «Дім Дракона».

Історія видання[ред. | ред. код]

Ідея написання окремої книги про дім Таргарієнів з'явилася у автора під час роботи над путівником Світ льоду та полум'я. У 2014 році понад 200 000 слів було видалено з рукопису, які стали основою для «Вогню та крові». [2]

У лютому 2017 року співавтор Джорджа Мартіна у написанні Світ льоду та полум'я Еліо М. Гарсія молодший повідомив, що окрім ніколи не опублікованого матеріалу, розробленого для путівника, Мартін також створив абсолютно новий матеріал, «попрацювавши над тим, щоб трохи конкретизувати» тривале правління короля Джейгейриса I Таргарієна. [3]

22 липня 2017 року Мартін повідомив у своєму блозі, що матеріалу для «Вогню і крові» стало настільки багато, що було прийнято рішення опублікувати історії королів Таргарієнів у двох томах. Перший том під простою назвою «Вогонь і кров» охоплює історію Вестероса від завоювання Ейгона до регентства хлопчика-короля Ейгона III Таргарієна.

Другий том хронологічно розповівдає події від правління Ейгона ІІІ до повстання Роберта Баратеона. Як повідомляє автор, матеріал другого тому ще повністю не готовий і коли він вийде - невідомо.

Зміст[ред. | ред. код]

«Вогонь і кров» - це перший том хроніки правління дому Таргарієнів від часів легендарного Ейгона Завойовника, творця Залізного трону, до регенства Ейгона ІІІ, укладений архімейстром Гілдейном зі старгородської Цитаделі. Велика увага у творі приділяється громадянській війні, яка відома під назвою "Танок драконів".

Книга містить ілюстрації Дага Вітлі, [4] як і в американському виданні.

Сприйняття[ред. | ред. код]

"Вогонь і кров" отримала неоднозначні відгуки критиків. Х'юго Ріфкінд з The Times описав це як "нескінченне, самозадоволене лайно". [5] Ройзін О'Коннор з The Independent назвала виклад матеріалу сухим, за її словами, під час читання є відчуття, що «тобі доручили трохи цікаве, але стомлююче домашнє завдання». [6] Publishers Weekly стверджував, що «в цій сухій історії практично відсутній фірмовий стиль та дар захоплюючої розповіді Мартіна». [7]

У цей час, Ден Джонс з The Sunday Times високо оцінив книгу, назвавши її «шедевром популярної історичної фантастики». [8] Подібним чином Кріс Лаф з Tor.com описав книгу як «... найкращу частину «Пісні льоду та полум’я» за 18 років», [9] (тобто з часів публікації «Бурі мечів»).

Адаптації[ред. | ред. код]

Серіал HBO під назвою «Дім дракона », який є приквелом «Гри престолів», буде заснований на матеріалі з роману «Вогонь і кров», а саме на періоді Танку драконів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Martin, George R.R. (12 березня 2014). The Rogues Are Coming... Not A Blog. Архів оригіналу за 17 березня 2014. Процитовано 17 листопада 2021.
  2. Not a Blog comment: Ten Thousand Ships (May 20, 2014)
  3. Westeros (22 лютого 2018). Westeros.org Discusses... Worldcon.
  4. Not a Blog: Hugo Nominations Open (Feb 7th, 2018) – comment (Feb 14th, 2018)
  5. Rifkin, Hugo (17 листопада 2018). Review: Fire & Blood by George R. R. Martin — a dire prequel to Game of Thrones. The Times. Процитовано 24 листопада 2018. (необхідна підписка)
  6. O'Connor, Roisin (20 листопада 2018). Fire and Blood, George R. R. Martin, review: New Game of Thrones book is exhaustive but often tedious. The Independent. Процитовано 24 листопада 2018.
  7. Fire & Blood. Publishers Weekly. 20 листопада 2018. Процитовано 24 листопада 2018.
  8. Jones, Dan (18 листопада 2018). Review: Fire & Blood by George R. R. Martin — the Game of Thrones prequel is a masterpiece of popular historical fiction. The Sunday Times. Процитовано 24 листопада 2018. (необхідна підписка)
  9. Lough, Chris (21 листопада 2018). Fire & Blood is the Best Song of Ice and Fire Book in 18 Years. But Will Anyone Read It?. Tor.com. Процитовано 24 листопада 2018.