Користувач:Friend/Православна тріада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перфоманс «Спартака», присвячений дружбі з фанами «Црвеної Звезди»

Православна тріада (рос. Православная триада) або Православні брати (серб. Православна браћа, грец. Ορθόδοξοι αδερφοί[1]) — неформальна назва об'єднання фанатів клубів «Спартак» Москва, «Црвена Звезда» Белград і «Олімпіакос» Пірей. Назву утворено від спільної православної віри, яка об'єднує Росію, Сербію та Грецію. До того ж команди мають однакову червоно-білу гаму кольорів ігрової форми. Впливовість цієї неофіційної дружби посилює те, що ці клуби — рекордсмени своїх країн за кількістю чемпіонських титулів в історії та за відвідуванням домашніх матчів в останні роки[2][3][4], тому мають значний вплив на фанатське середовище.

Найчастіше спільні акції проводять головні фанатські угрупування вищезгаданих клубів:

  • Фратрия («Спартак»)
  • Delije («Црвена Звезда»)
  • Gate 7 («Олімпіакос»)

Це можуть бути спільні відвідування футбольних і баскетбольних матчів (особливо часто друзі приїжджають підтримати на поєдинки із принциповими суперниками), банери та заходи на підтримку колег.

«Олімпіакос» — «Црвена Звезда»

[ред. | ред. код]
Графіті в Белграді на знак дружби між «Звездою» та «Олімпіакосом»

За спогадами фанатів «Црвеної Звезди», дружба між ними та «Олімпіакосом» виникла 1986 року, коли 200 сербських фанів приїхало на виїзний матч із «Панатінаїкосом» до Афін. Природно, що фани «Олімпіакоса», яких вони зустрічали в місті, бажали успіху «Звезді» й поразки своїм запеклим противникам. Спільні кольори та православна віра зміцнили приязні стосунки, які підтвердились, коли 1992 року «Звезда» знову зустрічалася з «Панатінаїкосом». «Gate 7» підготували спеціальний банер із написом «Успіхів «Црвена Звездо» — Gate 7». Через два роки фанати «Олі» приїхали на матч до Белграда і їх зустріли банером «Вітаємо православних братів». Відтоді взаємна підтримка стала постійною.[5]

«Спартак» — «Црвена Звезда»

[ред. | ред. код]

Дружба між уболівальниками «Спартака» та «Црвеної Звезди» зародилася 1999 року, коли невдовзі після бомбардувань НАТО «спартаківці» приїхали на гру проти «Партизана». Наступного дня кілька представників фан-руху «Спартака» вирішили відвідати матч Кубка УЄФА «Црвена Звезда»«Нефтчі». «Звіздарі» гостинно прийняли москвичів повели на футбол і баскетбол і потоваришували, чому посприяли подібні мови та спільна червоно-біла атрибутика. У 2000-х роках поїздки сербів на матчі «Спартака» й росіян на ігри «Звезди» стали регулярними. Особливо великі «делегації» прибували на дербі та важливі матчі, як-от «Црвена Звезда» — «Партизан» чи «Спартак» — ЦСКА.

Серед фанатів «Спартака» та «Звезди» відоме гасло «Одни Цвета — Иста Вера»[6] (російсько-сербське Одні Кольори — Одна Віра). Наприклад, кореографію із написом «Одни Цвета — Иста Вера» і емблемами фанатських угрупувань «Фратрия» і «Delije» показали вболівальники «Спартака» на матчі «Спартак» — «Рубін» 2013 року[7]. Двомовний сербсько-російський текстовик на честь дружби клубів показали «спартаківці» й на грі 2015 року проти «Локомотива»: «Доки Земля навколо Сонця крутиться, дружба міцна не зламається»[8].

Приязні стосунки між уболівальниками «Спартака» та «Црвеної Звезди» посприяли тому, що як суперника для першого матчу на новозбудованій «Відкриття-Арені», який відбувся 5 вересня 2014 року, вибрано саме «Звезду» (спочатку «Спартак» запрошував київське «Динамо», але український клуб відмовився через напружені українсько-російські відносини[9]). Керівництво белградського клубу з радістю прийняло запрошення й після матчу заявило: «Дорогі друзі, брати, ми висловлюємо нашу подяку за честь і привілей для „Црвеної Звезди“ бути частиною великого відкриття вашого дому, „Відкриття Арени“. Ваше запрошення та гостинність під час нашого перебування у Москві ще раз підтвердили дружбу між двома клубами, „Спартаком“ і „Црвеною Звездою“, та двома народами, російським і сербським»[10]. Фанати взаємно підтримують зовнішню політику своїх країн — на московських трибунах можна зустріти написи «Косово є Сербія», а на белградських — прапори ДНР чи «Новоросії».

Головними ворогами «червоно-білих» є традиційні суперники клубів «тріади» на національному рівні: ЦСКА, «Партизан» і ПАОК.

Подібні союзи

[ред. | ред. код]

Після зближення «Црвеної Звезди» з «Олімпіакосом» і «Спартаком» тісні контакти почали налагоджуватися між сербським «Партизаном», грецьким ПАОКом і російським ЦСКА. Із греками «Партизан» дружить від 1996 року, а з ЦСКА — з 2006 року[11]. Белградська та салонікська команди маюсь спільні кольори (чорно-білі), а «Партизан» із ЦСКА поєднує армійська історія клубу.

Із 2007—2008 років розвивається дружба «Динамо» (Москва)ОФК (Белград), двох «біло-блакитних» столичних команд[12].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ετοιμάζονται για επεισόδια στον αγώνα Γαλατάσαράι-Ολυμπιακού (voria.gr, 02.12.2014) (гр.)
  2. Poseta na utakmicama. Jelen Super Liga 2014/2015. Архів оригіналу за 6 червня 2015. Процитовано 23 березня 2016.
  3. Статистика чемпионата России. Архів оригіналу за 7 червня 2015. Процитовано 23 березня 2016.
  4. Super League Greece. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 23 березня 2016.
  5. Interview with Delije member (hooliganstv.com) (англ.)
  6. Одни Цвета — Иста Вера! (spartakopedia.ru) (рос.)
  7. Православна браћа: Фратрије посветиле кореографију Делијама! (Видео) (srbin.info, 18.08.2013) (серб.)
  8. PRAVOSLAVNA BRAĆA: Navijači Spartaka 3D koreografijom i porukom zvezdašima otvorili moskovski derbi (Srbija Danas, 18.10.2015) (серб.)
  9. Игорь Суркис: Отказались от матча-открытия стадиона «Спартака», потому что не имеем права превратить праздник в трагедию (Советский Спорт, 4.04.2014) (рос.)
  10. Telegram zahvalnosti Spartaku (crvenazvezdafk.com, 08.09.2014)
  11. Интервью. Гробари (Партизан, Белград) (ultras-ussr.livejournal.com, 24.05.2012) (рос.)
  12. Открытие сайта Moscow fan club OFK Beograd (ofkmsk.ru) (рос.)

Посилання

[ред. | ред. код]