Користувач:Oleksandr Tahayev/Адольф Андерсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oleksandr Tahayev/Адольф Андерсен
Рейтинг ФІДЕ Немає даних

Карл Ернст Адольф Андерсен (нім. Karl Ernst Adolf AnderssenKarl Ernst Adolf Anderssen; 6 липня 1818, Бреслау13 березня 1879, там само) — німецький шахіст, майстер комбінації і глава комбінаційної школи, педагог, професор математики, доктор наук.

Переможець першого міжнародного шахового турніру в Лондоні (1851), після якого його вважали найкращим шахістом світу[1], аж до програшу матчу Полу Морфі (1858). Через те, що Морфі відійшов від шахів, після перемоги у другому міжнародному турнірі (1862) Андерсен повернув собі звання «некоронованого чемпіона» і знову вважався найкращим шахістом світу, поки не програв матч Вільгельму Стейницу (1866). З чотирьох перших міжнародних турнірів він переміг у трьох (в одному не зміг взяти участь у зв'язку з зайнятістю на основній роботі). Творець «безсмертної» та «вічнозеленої» партій, які увійшли в історію шахів як шедеври комбінаційної гри.

Всупереч неодноразово висловлюваним у шахових підручниках і навіть у «Курсі шахових лекцій» п'ятого чемпіона світу Макса Ейве думок про відсутність у Андерсена позиційної гри[2], історик шахів Яків Нейштадт зазначав, що «позиційні гріхи Андерсена сильно перебільшені і припадають, здебільшого, на ранній період його творчості»[3].

Турнирные и матчевые результаты[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wall W. Adolf Anderssen (1818-1879). Архів оригіналу за 25 жовтня 2009. Процитовано 17 червня 2008.
  2. Нейштадт, 1975, с. 212.
  3. Нейштадт, 1975, с. 213.

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Педагоги XIX століття]] [[Категорія:Німецькі педагоги]] [[Категорія:Уродженці Вроцлава]] [[Категорія:Померли у Вроцлаві]] [[Категорія:Померли від інфаркту міокарда]] [[Категорія:Німецькі шахісти]]