Користувач:Oleksandr Tahayev/Анна Паквін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oleksandr Tahayev/Анна Паквін

Ганна Хелен Пэкуин (англ. Anna Helene Paquin [ˈpækwɪn]; рід. 1982 липня 24 (1999 років), Вінніпег, Манітоба, Канада) — новозеландська кіно - і театральна актриса родом з Канади, володарка премії «Оскар» (1993) і номінантка на «Золотий глобус» за роль другого плану у фільмі «Піаніно» (вона стала однією з восьми актрис в історії світового кінематографу, які отримали «Оскар» за дебютну роль другого плану). Отримавши «Оскар» у віці 11 років, Ганна Пэкуин стала другою (після Татум о'ніл) наймолодшою актрисою, відзначеній премією Американської кіноакадемії[1]. Лауреат премії «Золотий глобус» за головну роль у драматичному телесеріалі «Справжня кров»[2], і номінантка на премію «Еммі» за роль другого плану в телефільмі «Поховайте моє серце в Вундед-Ні».

Ранні роки[ред. | ред. код]

Анна Пекуін народилася в місті Вінніпег ( Канада ) в родині шкільних вчителів. Батько Анни Брайан Пекуін (рід. 1952) - учитель фізичного виховання, канадець за походженням, мати Мері Пекуін - вчителька англійської мови [3] . У родині Анна - молодша дитина, у неї також є старший брат Ендрю (рід. 1977), режисер і старша сестра Катя (рід. 1980), працює в політичній партії Green Party of Aotearoa New Zealand [4] .

У чотири роки Анна разом з сім'єю переїхала в Нову Зеландію . До дев'яти років навчалася в школі Raphael House Rudolf Steiner School [5] . У 1994 році вступила в Hutt Intermediate School, провчившись там рік. Почавши середню освіту в коледжі Wellington Girls 'College, вона продовжила його в школі Windward School в Лос-Анджелесі, куди Анна переїхала разом з матір'ю після її розлучення з батьком.

У серпні 2000 року Анна вступила в Колумбійський університет, в якому провчилася лише один рік, відклавши навчання на час зйомок у кіно [6] .

Кар'єра[ред. | ред. код]

1993-1999: Ранній успіх[ред. | ред. код]

Актрисою Пэкуин стала абсолютно випадково. Режисер Джейн Кемпіон шукала маленьку дівчинку для ключової ролі в драмі «Піаніно». Ганна разом з сестрою вирушила на кастинг, про який прочитали в газеті. Кемпіон була дуже вражена дівчинкою, і Пэкуин була обрана з 5000 претенденток на роль Флори Макграт[1][7].Джейн Кэмпион о пробах Анны на роль Флоры:

«Я едва не упала со стула когда она начала. Она рассказала длинную, невероятно страстную историю, о том как Ада потеряла голос, и ей полностью веришь. Редко можно встретить кого-то столь же юного и с такими актёрскими способностями»[7].

Оригінальний текст (англ.)
"I almost fell off my chair when she began. She told this long, incredible passionate story about how Ada lost her voice, and you totally believed her. It is rare to find someone so young with such an instinct for performance."



«Я едва не упала со стула когда она начала. Она рассказала длинную, невероятно страстную историю, о том как Ада потеряла голос, и ей полностью веришь. Редко можно встретить кого-то столь же юного и с такими актёрскими способностями»[7].

Сторінка Шаблон:Оригинальный текст/styles.css не має контенту.

Сторінка Шаблон:Конец цитаты/styles.css не має контенту.

Зйомки фільму «Піаніно» почалися в 1992 році. Партнерами Анни по знімальному майданчику були Харві Кейтель і Холлі Хантер. Роль Флори у фільмі містила найбільше тексту, так як за сюжетом їй доводилося забезпечувати контакт її німий матері з навколишнім світом. Для зйомок у цьому фільмі Ганні довелося навчитися говорити з шотландським акцентом. Виконання Ганною цієї ролі отримало схвальні відгуки і визнання критиків, фільм «Піаніно» був удостоєний трьох премій «Оскар», у тому числі і в категорії «Краща жіноча роль другого плану». Для всіх, передусім для самої Ганни, отримання нагороди стало великою несподіванкою. На церемонії нагородження, отримавши статуетку, одинадцятирічна дівчинка розгубилася і змогла вимовити мова тільки через 20 секунд[8].

Ганна не планувала продовжувати кар'єру кіноактриси, але її запрошували на нові ролі в кіно, від яких вона відмовлялася. Тим не менш, вона підписала контракт з престижним агентством Вільяма Морріса (англ. William Morris Agency), де вона знялася в трьох рекламних роликах для телефонної компанії MCI (зараз Verizon)[9]. Пізніше вона з'явилася в серії телевізійних рекламних роликів для Manitoba Telecom Systems[10].

Анна Пекуін в Лос-Анджелесі в 2009 році

У 1996 році Анна знялася в телефільмі «Джейн Ейр» режисера Франко Дзеффіреллі — екранізації однойменного роману Шарлотти Бронте, де зіграла головну героїню в дитинстві. Також в цьому ж році актриса взяла участь у фільмі «Летіть додому», де зіграла маленьку дівчинку, яка після смерті матері переїжджає до батька і знаходить розраду в турботі про осиротілих гусятах[11].

У 1998 році Ганна брала участь в англійській озвучці студією «Дісней» повнометражного аніме-фільму «Небесний замок Лапута» від режисера Хаяо Міядзакі, де її голосом заговорила головна героїня Сита.

Будучи підлітком, вона з'явилася в таких фільмах, як «На весіллі», «Амістад», «Переполох», «Прогулянка по Місяцю», «Це все вона» і «Лють».

2000 - наст. час: Продовження кар'єри[ред. | ред. код]

У 2001 році Анна Пекуін дебютувала на сцені лондонського театру в постановці This Is Our Youth, також брала участь в постановках The Glory of Livin і Roulette У травні 2004 року Анна зіграла головну роль в небродвейской постановці п'єси The Distance from Here, отримавши номінацію на нагороду Drama Desk Award і нагороду Theatre World Award. У лютому 2005 року Анна була зайнята в головній ролі постановки After Ashley.

Іншою важливою роллю в кінокар'єрі Анни Пэкуин стала роль Роуг — молодої дівчини-мутанта з надздібностями в фантастичної трилогії про Людей Ікс, заснованої на коміксах Marvel Comics. Ганна знялася у всіх трьох фільмах про мутантів — «Люди Ікс» (2000), «Люди Ікс 2» (2003) і «Люди Ікс: Остання битва» (2006), її партнерами по екрану стали Х'ю Джекман, Іен Маккеллен і Хеллі Беррі.

Влітку 2006 року Ганна закінчила зйомки романтичної комедії «Синій штат», де вона також була виконавчим продюсером, надалі вона і її брат Ендрю заснували власну продюсерську компанію Paquin Films[12].

Також у 2006 році Ганна знялася в драмі «Маргарет», яка вийшла в прокат в 2011 році.

У липні 2007 року Анна була номінована на премію «Еммі» як краща актриса другого плану за роль вчительки Елейн Гудейл в телефільмі «Поховайте моє серце в Вундед-Ні», заснованому на однойменному романі письменника Ді Брауна.

У 2009 році вийшов комедійний фільм жахів «Гаманець або життя» за участю Ганни Пэкуин. Також, у квітні, на американські телеекрани вийшов фільм «Хоробре серце Ірени Сендлер». Ганна Пэкуин зіграла в цьому фільмі роль знаменитої польської медсестри, яка врятувала 2500 єврейських дітей з Варшавського Гетто.

У 2019 році зіграла головну роль в телесеріалі «Пиарщица» (англ.).

Особисте життя[ред. | ред. код]

З 21 серпня 2010 року Анна заміжня за актором Стівеном Мойера (рід. 1969), з яким вона зустрічалася 3 роки до їх весілля [13] . У подружжя є діти-близнюки - син Чарлі Мойєр і дочка Поппі Мойєр (рід. У вересні 2012) [14] .

У 2010 році Анна зробила камін-аут в рекламному проморолику, заявивши, що вона є бісексуалкою [15] .

фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1993 ф Пианино The Piano Флора Макграт
1996 ф Джейн Эйр Jane Eyre Джейн Эйр в детстве
1996 ф Летите домой Fly Away Home Эми Олден
1997 ф Амистад Amistad королева Ізабелла II
1997 тф На свадьбе Member of the Wedding Фрэнки Адамс
1998 ф Переполох Hurlyburly Донна
1998 мф Небесний замок Лапута Castle in the Sky Сита
1999 ф Прогулка по Луне A Walk On The Moon Элисон
1999 ф Это всё она She's All That Маккензи Сайлер
1999 ф Ярость It's the Rage Аннабель Ли
2000 ф Люди Икс X-Men Шельма
2000 ф Знайти Форрестера Finding Forrester Клэр Спенс
2000 ф Майже знамениті Almost Famous Полексия Афродизия
2001 ф Солдаты Буффало Buffalo Soldiers Робин Ли
2002 ф Тьма Darkness Регина
2002 ф 25-та година 25th Hour Мэри Д'Аннанцио
2003 ф Люди Ікс 2 X2 Шельма
2004 мф Steamboy Steamboy Джеймс Рэй Стим
2005 ф Кальмар и кит The Squid and the Whale Лили Торн
2005 мф Жанна д'Арк Joan of Arc Жанна д'Арк
2006 ф Люди Ікс: Остання битва X-Men: The Last Stand Шельма
2007 мф Мозаика Mosaic Мэгги Нельсон
2007 ф Синий штат Blue State Хлоя Хэмон
2007 тф Похороните моё сердце в Вундед-Ни Bury My Heart at Wounded Knee Элейн Гудейл
2007 ф Кошелёк или жизнь Trick ’r Treat Лори
20082014 с Реальна кров True Blood Сьюки Стакхаус
2009 тф Храброе сердце Ирены Сендлер The Courageous Heart of Irena Sendler Ірена Сендлерова
2010 ф День открытых дверей Open House Дженни
2010 ф Романтики (фільм) The Romantics Лила
2011 ф Крик 4 Scream 4 Рэйчел
2011 ф Маргарет Margaret Лиза Коэн
2011 кф Перевозчик The Carrier Ким
2011 мс Фінеас і Ферб Phineas and Ferb Кристен
2013 ф Круглые отличники Straight A's Кэтрин
2013 ф Свободная повозка Free Ride Кристина
2013 с Сусанна Susanna Кейти
2014 ф Люди Ікс: Дні минулого майбутнього (фільм)[16] X-Men: Days of Future Past Шельма
2015 мф Добрий динозавр[17] The Good Dinosaur Рамси
2016 с Корни Roots Нэнси Холт
2017 с Бельвю Bellevue Энни Райдер
2017 с Она же Грэйс Alias Grace Нэнси Монтгомери
2017 с Електричні сни Філіпа К. Діка Philip K. Dick's Electric Dreams Сара
2018 ф Отпуск Furlough Лили Бенсон
2018 ф Tell It to the Bees Доктор Джин Маркхем
2019 с Пиарщица Flack Робин
2019 ф Ирландец The Irishman Пэгги Ширан

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список наведено відповідно до даних сайту IMDb [18] .

Награда Год Категория Работа Результат
Оскар 1994 Лучшая женская роль второго плана Пианино Шаблон:Победа
Сатурн 2001 Лучший молодой актёр или актриса Люди Икс Шаблон:Номинация
2009 Лучшая телеактриса Реальна кров Шаблон:Номинация
2010 Шаблон:Номинация
2011 Шаблон:Номинация
Blockbuster Entertainment Awards 2001 Любимая актриса — Научная фантастика Люди Икс Шаблон:Номинация
Ассоциация кинокритиков Чикаго 1994 Лучшая актриса второго плана Пианино Шаблон:Номинация
2011 Лучшая актриса Маргарет Шаблон:Номинация
Еммі 2007 Лучшая женская роль второго плана в мини-сериале или фильме Похороните моё сердце в Вундед-Ни Шаблон:Номинация
Золотий глобус 1994 Лучшая женская роль второго плана — Кинофильм Пианино Шаблон:Номинация
2008 Лучшая женская роль второго плана — мини-сериал, телесериал или телефильм Похороните моё сердце в Вундед-Ни Шаблон:Номинация
2009 Лучшая женская роль в телевизионном сериале — драма Настоящая кровь Шаблон:Победа
2010 Шаблон:Номинация
Лучшая женская роль — мини-сериал или телефильм Храброе сердце Ирены Сендлер Шаблон:Номинация
Gotham Awards 2005 Лучший актёрский ансамбль[19] Кальмар и кит Шаблон:Победа
Премія Лондонського гуртка кінокритиків 2012 Актриса года Маргарет Шаблон:Победа
Премия Ассоциации кинокритиков Лос-Анджелеса 1993 Лучшая актриса второго плана Пианино Шаблон:Победа
Кинонаграды MTV 2001 Лучшая актёрская команда[20] Люди Икс Шаблон:Номинация
2004 Лучший поцелуйШоном Эшмором) Люди Ікс 2 Шаблон:Номинация
Премия Национальной ассоциации кинокритиков США 1993 Лучшая актриса второго плана Пианино 3-е место
Премия онлайн-ассоциации кинокритиков 2001 Лучший актёрский ансамбль[21] Майже знамениті Шаблон:Победа
Выбор народа 2010 Любимая теледраматическая актриса Шаблон:Номинация
Спутник 2008 Лучшая женская роль в телевизионном сериале — драма Настоящая кровь Шаблон:Победа
2009 Лучший актёрский ансамбль Шаблон:Победа
2010 Лучшая женская роль в телевизионном сериале — драма Шаблон:Номинация
Screamfest 2009 Лучшая актриса ужасов Шаблон:Победа
Премія Гільдії кіноакторів 2001 Лучший актёрский состав в игровом кино Почти знаменит Шаблон:Номинация
2008 Лучшая женская роль в телефильме или мини-сериале Похороните моё сердце в Вундед-Ни Шаблон:Номинация
2010 Лучший актёрский состав в драматическом сериале Настоящая кровь Шаблон:Номинация
Выбор подростков 2003 Выбор фильма: Химия Люди Икс 2 Шаблон:Номинация
2009 Выбор звезды летнего телесериала: Женская роль Настоящая кровь Шаблон:Номинация
2010 Шаблон:Номинация
Выбор актрисы телесериала: Фэнтези/Научная фантастика Шаблон:Номинация
2011 Шаблон:Номинация
2012 Шаблон:Номинация
Молодой актёр 1997 Лучшая молодая актриса в фильме Летите домой Шаблон:Номинация
1998 Лучшая молодая актриса в ТВ-/пилот-/мини-сериал На свадьбе Шаблон:Номинация
2009 Лучшая молодая актриса второго плана в фильме Прогулка по Луне Шаблон:Номинация
Молодая звезда 1997 Лучшая молодая актриса в драматическом фильме Летите домой Шаблон:Номинация
1999 Прогулка по Луне Шаблон:Номинация

Джерело: [22]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crisell, Luke (20 травня 2007). Rogue Star (англ.). New York Magazine. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 22 января 2008.
  2. Nominations & Winners 2009 (англ.). The Hollywood Foreign Press Association. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 13 січня 2009.
  3. Anna Paquin Biography (1982-) (англ.). filmreference.com. Процитовано 13 січня 2009.
  4. Election l Politicians' wives, partners and girl/boyfriends... stuff.co.nz. 2011 [last update]. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 2 November 2011.
  5. X Patriate Anna Paquin. The New Zealand Herald. May 2003. Архів оригіналу за 7 листопада 2013. Процитовано 31 December 2007.
  6. LaGambina, Gregg (3 квітня 2008). Интервью с Анной Пэкуин (англ.). The A.V. Club. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 13 січня 2009.
  7. а б в Anna Paquin's BIO (англ.). celebritybazar.com. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 13 січня 2009.
  8. Jeffrey Ressner (4 квітня 1994). I'D Like to Thank My Dog... (англ.). Time. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 22 січня 2008.
  9. Verizon and MCI Close Merger, Creating a Stronger Competitor for Advanced Communications Services. New York: Verizon Communications. 5 January 2006. Процитовано 11 жовтня 2012.
  10. Anna Paquin to be MTS's Celebrity Spokesperson Academy Award Winning Actor Stars in MTS Commercials Beginning Today. Canada NewsWire. 6 October 1997. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 11 жовтня 2012.
  11. Lambert, Pam (16 April 1996). Paquicking it in. People. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 11 жовтня 2012.
  12. Karina Halle. Anna Paquin: filmmaker and risk-taker (англ.). ifilmalliance.com. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 6 квітня 2008.
  13. Silverman, Stephen M. (5 August 2009). Anna Paquin & Stephen Moyer Are Engaged! – Engagements, Anna Paquin, Stephen Moyer. People. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 23 April 2010.
  14. Michaud, Sarah; Jordan, Julie (11 September 2012). Anna Paquin and Stephen Moyer Welcome Twins. People. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 11 September 2012.
  15. Singh, Anita (1 April 2010). True Blood star Anna Paquin comes out as bisexual. The Daily Telegraph. Архів оригіналу за 4 April 2010. Процитовано 1 April 2010.
  16. Твиттер / Bryan Singer: Very excited to welcome #annapaquin, @ellenpage & @shawnrashmore to #XMen #DaysofFuturePast — thank you @BrettRatner for letting them live!
  17. Meet the New Cast of Disney•Pixar’s The Good Dinosaur | Insider. Oh My Disney (амер.). 12 червня 2015. Процитовано 7 грудня 2016.
  18. Anna Paquin — Awards. Anna Paquin—IMDb (англ.). 8 июля 2017.
  19. Совместно с Джеффом Дэниэлсом, Лорой Линни, Джессі Айзенбергом, Оуэном Клайном и Уильямом Болдуином.
  20. Совместно с Геллі Беррі, Г'ю Джекменом и Джеймсом Марсденом.
  21. Совместно с Файрузой Балк, Билли Крудапом, Патриком Фагитом, Филипом Сеймуром Хоффманом, Кейт Гадсон, Джейсоном Ли, Френсіс Мак-Дорманд, Ноа Тейлор.
  22. Awards for Anna Paquin. IMDb.com. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 10 жовтня 2012.

[[Категорія:Випускники Колумбійського університету]] [[Категорія:Лауреати премії «Супутник»]] [[Категорія:Канадські діти-актори]] [[Категорія:Фільмографії, які слід доробити]] [[Категорія:Вікіпедія:Статті з іншим значенням на Вікіданих]] [[Категорія:Канадські акторки озвучування]] [[Категорія:Канадські телеакторки]] [[Категорія:Канадські кіноакторки]] [[Категорія:Новозеландські кіноакторки]] [[Категорія:Акторки XXI століття]] [[Категорія:Акторки XX століття]] [[Категорія:Акторки за алфавітом]] [[Категорія:Персоналії за алфавітом]] [[Категорія:Уродженці Вінніпега]] [[Категорія:Статті з джерелами з Вікіданих]] [[Категорія:Народились 1982]] [[Категорія:Народились 24 липня]] [[Категорія:Сторінки із неперевіреними перекладами]]