Користувач:Zaworotna Karina/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кирджали

Кирджали
Жанр повість
Автор Олександр Сергійович Пушкін
Мова російська
Написано 1834
Опубліковано 1834[1]

S:  Цей твір у  Вікіджерелах

«Кирджали» — повість російського |письменника Олександра Сергійовича Пушкіна, написана приблизно в жовтні—листопаді 1834 ріка і опублікована в грудневому номері «Бібліотеки для читання» того ж року[2].

Історія створення[ред. | ред. код]

Про Кирджали Пушкін вперше почув, коли жив у Кишинів (1823). Йому про це розповів М. І. Лекс, який служив з ним в канцелярії. Спочатку Пушкін хотів використати образ Кирджали у віршованому нарисі «Чиновник і поет», в 1828 рікПушкін задумав поему «Кирджали» («В степах зелених Буджака»). Автор повернувся до теми, коли той же Лекс у 1833-1834 ріках розповів йому історію втечі Кирджали. Повість Пушкіна закінчується втечею Кирджали — йому не було відомо, що Кирджали знову піймали і повісили в Яссах 24 вересня 1834 рік[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Автор від свого імені розповідає про почуте їм про Кирджали. Кирджали, родом болгарин, був відомим на всю Молдавію розбійником. Він вступив у загін генерала Іпсілантія Олександра Костянтиновича і брав участь в його складі при битві під Скулянами. Після відступу був заарештований російськими і виданий туркам. Його помістили у в'язницю в Яссах, однак Кирджали, проявивши мудрість і сміливість, зумів втекти, після чого продовжив грабувати поблизу Ясс.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У повісті автор каже, що справжнє ім'я Кирджали йому невідомо. Згідно з деякими архівними даними, справжнє ім'я Кирджали — Георгій.
  • У повісті дата видачі Кирджали туркам — вересня 1821 ріка, насправді це сталося в лютому 1823 року.
  • Кирджали (болг. «кърджали», тур. "kırcali" — розбійник, який діє у відкритому полі.

См. також[ред. | ред. код]



Література[ред. | ред. код]

Твори Олександра Сергійовича Пушкіна Категорія:Повісті Олександра Пушкіна Категорія:Повісті 1834 року Категорія:Повісті російською мовою

  1. А. С. Пушкин. Кирджали // Бібліотека для читання. — Т. 7.
  2. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою публікація не вказано текст
  3. «За деякими відомостями Кирджали був схоплений і повішений в Яссах 24 вересня 1834 року» "(примітка редактора в книзі" Пушкін А. С. Повне зібрання творів: У 10 томах. — Л.: Наука, 1978. — Т. 6. Художня проза")".