Корморан Страйк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корморан Страйк
англ. Cormoran Strike
Творець: Роберт Ґалбрейт
(псевдонім Джоан Роулінґ)
Стать: чоловік
Національність: англієць
Раса: Європеоїдна
Дата народження: 23 листопада 1974
Діти: немає

Корморан Страйк — серія детективних романів британської письменниці Джоан Ролінґ під псевдонімом Роберт Ґалбрейт. У творах йдеться про пригоди приватного детектива Корморана Страйка та його бізнес-партнерки Робін Еллакотт. Наразі опубліковано 7 романів із серії. Після третьої книги Ролінґ повідомила, що має плани ще принаймні на десять.[1]

Перші два романи — «Кувала зозуля» та «Шовкопряд» були екранізовані BBC One (2017)[2]. Третій сезон серіалу, заснований на книзі «Кар'єра лиходія», вийшов 2018 року.[3] Четвертий сезон, екранізація четвертого роману «Убивчий білий», вийшов у форматі чотирьох серій 2020 року.[4]

Головний герой[ред. | ред. код]

Корморан Страйк — колишній військовик. Багато хто, як і він, починають займатися приватним розшуком або йдуть працювати в охоронні фірми. Він — позашлюбний син рок-зірки, про що не любить говорити, адже з батьком зустрічався всього двічі. А ще у нього була дуже колоритна мати, яку він хоч і любить, але яка забезпечила йому вельми своєрідне дитинство. Вони весь час переїжджали, тулилися в якихось покинутих будинках з новими материними коханцями. Після її смерті (убивства, як вважає Корморан) він кидає навчання в Оксфорді і вступає до армії. Проходив службу у відділі розслідувань військовій поліції. Перебуваючи у відрядженні в Афганістані, Страйк підірвався на міні і втратив частину ноги. Попри отримане каліцтво, йому пропонують залишитися на службі, проте він звільняється з війська і стає приватним детективом.

Корморан Страйк — дуже розумний, та глибоко травмований — і фізично, і морально — тим, що з ним сталося. Страйк високий на зріст, з кучерявим, коричневого кольору, волоссям. На людях зазвичай одягнений в коричневе пальто, головних уборів майже не носить. Втрачену ногу йому заміняє сталевий протез (в першій книзі він дерев’яний), зрідка користується тростиною.

Особистість[ред. | ред. код]

Корморан в цілому добрий і турботливий чоловік, хоч і дещо закритий після травми. Він піклується про своїх друзів і близьких, всіма силами їх захищає, але перед самим собою іноді буває байдужий: не стежить за вагою, періодично відмовляється ходити до лікаря на огляд своєї кукси через брак часу, а також через небажання повертатися до лікарні, де провів так багато часу і переживав складні почуття після маніпуляцій на відірваній нозі.

Страйк дуже уважний і володіє добре розвиненим мисленням: при опитуваннях свідків він вміє маніпулювати словами, що дозволяє видобувати інформацію тишком-нишком. Пізнання Страйка в різних областях досить широкі, але не абсолютні, проте він успішно компенсує їх нестачу своїми великими зв'язками в різних сферах, які використовує при будь-якій можливості.

Особисте життя Страйка ніколи не було безхмарним: в рамках сюжетів перших двох книг у нього бували швидкоплинні зв'язки, а в третій з'явилася постійна партнерка, стосунки з якою він все одно намагається тримати поверхневими. До подій книг у нього були багаторічні стосунки з Шарлоттою Кемпбелл (Росс), з якою вони протягом 16 років постійно розлучалися і знову сходилися. Одного разу вона обдурила його, що чекала від нього дитину, що стало останньою краплею, і Страйк остаточно з нею порвав. Згодом Страйк виснував, що батьком був не він, а потім зрозумів, що ніякої дитини не було. Упродовж всіх книг Страйк отримує новини, які широко висвітлюються в пресі і ятрять його незагоєні душевні рани, про її весілля з розлученим багатієм, напередодні якого вона спробувала повернути Корморана брехливим SMS-повідомленням, але він їй не відповів. З‘являється вона і в четвертій книзі, намагаючись маніпулювати Страйком, щоб повернути його.

Для Страйка дуже важлива дружба з напарницею Робін Еллакотт: він ніколи не нехтує її думкою, завжди намагається допомогти, а в разі потенційної небезпеки обмежує їй робочі рамки задля її захисту. У третій книзі, коли їх відносини піддаються випробуванням через терор Шеклвелльского Різника, Страйк розуміє, що в душі завжди відчував до Робін романтичні почуття, вважає її нареченого бовдуром, і навіть сподівається на припинення шлюбу Робін.

Прізвиська[ред. | ред. код]

Ім'я Корморан складно вимовляється, тому багато хто плутає його зі звичнішими (наприклад, Камерон). Друг юності Страйка на прізвисько Штир називає його "Бунзен". Грем Хардейкр, колишній колега Страйка з Відділу спеціальних розслідувань, звертається до нього "Оґґі". Близькі до детектива люди використовують зменшувально-пестливе "Корм". Сестра Корморана Люсі називає його "Стік".

Своє друге ім'я, Блу, Страйк отримав на честь улюбленого гурту матері Blue Öyster Cult.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Allen, Ben (30 August 2017). JK Rowling could write 'at least another 10' Strike books as Robert Galbraith. Radio Times. Архів оригіналу за 24 травня 2018. Процитовано 23 May 2018.
  2. Sullivan, Kevin P. (24 вересня 2015). New details about J.K. Rowling's BBC series revealed. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 28 листопада 2015. Процитовано 9 грудня 2015.
  3. Szalai, Georg (17 вересня 2017). BBC Orders Adaptation of J.K. Rowling's Third Cormoran Strike novel. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 29 вересня 2017. Процитовано 29 вересня 2017.
  4. BBC One - Strike, Lethal White, Episode 1. Архів оригіналу за 20 вересня 2021. Процитовано 20 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]