Корся Володимир Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Корся

Народився 5.9.1993
Місто Одеса
Роки в автоспорті З 2010 — наш час
В яких дисциплінах виступав Ралі. Екстрім - ендуро.
Команди Mentos Ascania Racing, Eurolamp World Rally Team, ALM Motorsport
Чемпіонські титули в Україні Абсолютний Чемпіон України з авторалі серед других водіїв 2013.
Виграні кубки
Перший старт Шаповалов Ралі 2010.
Перша перемога Ралі Чумацький Шлях 2013
Персональна вебсторінка

Корся Володимир Юрійович (нар. 5 вересня 1993, Одеса, Україна) — український авто- та мотоспортсмен, майстер спорту України[1]. Абсолютний чемпіон України з ралі серед других водіїв. Призер етапів чемпіонату світу з ралі в заліку WRC 2. За даними сайту ewrc-results.com є наймолодшими переможцем спецділянки серед других водіїв в заліку WRC 2[2][3] та самим молодим штурманом, який стартував в заліку WRC 2[4][5]. На 2021 рік є наймолодшим українським ралістом, який взяв участь в більш ніж 100 змаганнях з ралі різного рівня.

Кар'єра в Чемпіонаті України з ралі[ред. | ред. код]

2010: Перші кроки[ред. | ред. код]

В 2010 році 17 річним юнаком Володимир Корся вийшов на старт етапу Кубка Лиманів, щоб асистувати Юрію Касіму, але сумісні гонки з Юрієм обмежились лише двома змаганнями. До кінця сезону Володимир провів 5 етапів з іншим одеським спортсменом — Дмитром Тананевичем. В тому ж році вдалось вибороти дебютний подіум: один на етапі Кубку Лиманів та один на етапі Кубку України з ралі.

2011: Odessa Rally Team[ред. | ред. код]

В сезоні 2011 року в Чемпіонаті України дебютувала нова команда — Odessa Rally Team. Склад команди з самого початку був представлений лише одеськими спортсменами. Перша «маленька» перемога в класі в Чемпіонаті України з ралі прийшла разом з Дмитром Тананевичем на ралі Київська Русь, а підсумком сезону став титул віце-чемпіону в класі А7. До того ж два етапи в серії Кубок Лиманів Володимир провів поруч з Сергієм Фаюком. Перший закордонний досвід прийшов наприкінці року, коли разом з Дмитром Тананевичем були подолані дистанції Рали Псков та Рождественское ралли в Беларусі.

2012—2013:Mentos Ascania Racing[ред. | ред. код]

В 2012 році прогрес не зупинився. Поруч з Дмитром Тананевичем друга спроба стати найкращими в найвищій лізі українського ралі, але в оновленому класі 5 по міжнародній класифікації, відбулась наполовину. Володимир виборює звання чемпіону серед других водіїв, а Дмитро стає другим. Цікавий факт в тому, що Володимир виборов звання в"їхавши в зону сервіс-парку гонки під капотом автомобіля, бо він керував тягою акселератора, яка зламалась одразу після фінальної спец ділянки. Цей момент красномовно підтвердив прислів, що гонка закінчується не після фінішу спец ділянки, а при заїзді на фінішний подіум.

Боротьба в командному заліку, система нарахування залікових балів в якому була змінена саме в 2012 році, призвела до того, що кожна команда повинна була мати хоча б один екіпаж в одному з залікових класів. Так екіпаж Тананевич –Корся потрапив у склад чемпіонської Mentos Ascania Racing. До цього моменту київська команда заробляла залікові бали в Чемпіонаті України з ралі виключно екіпажами на техніці, яка обслуговувалась та належала команді.

Співробітництво з Mentos Ascania Racing та пошук нового штурмана в команді, призвели до того, що Володимир опинився в лютому 2013 року на етапі Чемпіонату світу в Швеції поруч з Валерієм Горбанем.

2013 рік став переламним для одеського штурмана. Нова команда, новий екіпаж, нова техніка. Лише на ралі Швеції довелось відчути особливості Mitsubishi Lancer, а вже на Rally de Portugal 2013 команда стартувала на новесеньких Mini JCW RRC.

Перший смак переможного шампанського в абсолютному заліку довго чекати не довелось — він прийшов вже на першому етапі Чемпіонату України з ралі — в Херсоні. 2013 рік став дуже насиченим: боротьба за звання абсолютного чемпіону на зовсім новій для себе техніці світового рівня та новий рівень участі в світовому ралі. Результатів ніхто не вимагав — вони повинні були бути в команді такого рівня, бо права на помилку не було зовсім.

З 2014 року команда остаточно переключається на виступи за кордоном, а Володимир бере участь в чемпіонаті України з ралі іноді. Нові часи — нові обрії.

Кар'єра в Чемпіонаті Світу з ралі[ред. | ред. код]

2013 — 2016: Eurolamp World Rally Team[ред. | ред. код]

З 2013 року весь сезон пройшов в світовій першості під червоними знаменами Mentos Ascania Racing. Нова техніка та новий рівень конкуренції дуже чітко показали — куди треба рухатись.

В 2014 році команда міняє титульного спонсора, назву та кольори. Всім відомі Mini JCW RRC перетворюються з червоних на зелено-червоних.

Сезон стабільності — саме так можна назвати другий сезон в заліку WRC-2. Сім етапів — сім фінішей, з яких шість в заліковій десятці WRC-2. Ралі Польщі пройшло найкраще для екіпажу — по фінішу вдалося зупинитись в кроці від подіуму, на 4 місці.

Сезон 2015 року став третім в заліку WRC-2 і третім в екіпажі з Валерієм Горбанем. До звичних етапів в межах Європейського континенту додались етапи за океаном. Але перший старт сезону приніс довгоочікуваний подіум в заліку WRC-2.

Вояж в Мексику не приніс успіху — ціла купа проблем не дала змоги побачити фініш центральноамериканської гонки. З 5 етапів, які пройшли пізніше, лише двічі вдалось заробити залікові бали, а етап в Польщі взагалі вибив екіпаж з ритму. Курьозне безпідставне затримання поліцією першого водія екіпажу не дав змогу продовжити гонку далі. Традиційний фініш сезону команди на гонці в Уельсі таки відбувся, але тільки екіпаж та персонал знає наскільки він був приємним та важким одночасно.

Це був останній рік Mini John Cooper Works RRC в Чемпіонаті світу з ралі. Наступав час Mini John Cooper Works WRC.

В 2016 році в команді вимушено вирішили перейти на Mini JCW WRC. Невеликі доопрацювання легко перетворювали техніку класу RRC на WRC. Тепер йшла боротьба з грандами, а кожному члену екіпажу випала нагода вписати своє ім"я в світову ралійну історію. Сезон традиційно почався з етапу в Швеції, який показав, що навчатись треба знову. З другого «запливу» етап в Мексиці підкорився і екіпаж вперше завоював залікові бали в абсолютному заліку Чемпіонату світу з ралі. В подальшому потрапляння навіть в першу 20-ку абсолютного заліку було складним явищем. Рівень конкуренції істотно виріс, а техніка від Prodrive залишалась майже без змін. Під кінець сезону вдалось вкусити смак шампанського, але вдома на ралі Чумацький Шлях.

Цей рік був останнім сумісним для Володимира Корсі та Валерія Горбаня. Бажання йти далі, але в іншому напрямку привело одесита в естонську ALM Motorsport.

2019 — :ALM Motorsport[ред. | ред. код]

В Чемпіонат Світу з ралі вдалось повернутись лише в 2019 році на техніці Peugeot 208 R2 з Georg Linnamäe на Vodafone Rally de Portugal 2019.[6] Два етапи на моно привідному автомобілі додали досвіду та повернули український прапор на світову ралійну арену.

2020 рік видався важким для усього автоспорту, але ще до пандемії вдалось проїхати «майже зимове» ралі Швеція на той самій техніці[7], а вже на Rally Estonia, яке вперше приймала етап WRC, Володимир в екіпажі з Georg Linnamäe дебютували на більш серйозній техніці — Volkswagen Polo GTI R5.

Залік WRC[ред. | ред. код]

Рік Учасник Автомобіль 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Поз. Бали
2013[en] Mentos Ascania Racing[en] Mitsubishi Lancer Evo IX SWE

Сх

н/к 0
MINI JCW RRC POR

Сх

GRE

18

ITA

Сх

FIN

21

FRA

Сх

GBR

15

2014[en] Eurolamp WRT MINI JCW RRC SWE

21

POR

18

ITA

31

POL

15

FIN

31

ESP

23

GBR

19

н/к 0
2015 Eurolamp WRT MINI JCW RRC SWE

15

MEX

сх

POR

18

ITA

18

POL

сх

FIN

сх

GBR

41

н/к 0
2016 Eurolamp WRT Mini JCW WRC SWE

24

MEX

10

ARG

сх

POR

сх

ITA

28

POL

27

FIN

21

ESP

15

GBR

38

25 1
2019 ALM Motorsport Peugeot 208 R2 POR

30

ESP

35

н/к 0
2020 ALM Motorsport Peugeot 208 R2 SWE

39

н/к 0
Volkswagen Polo GTI R5 EST

42

Залік WRC 2[ред. | ред. код]

Рік Учасник Автомобіль 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Поз. Очки
2013[en] Mentos Ascania Racing[en] MINI JCW RRC POR

Сх

GRE

8

ITA

Сх

FIN

9

FRA

Сх

GBR

7

28-й 12
2014[en] Eurolamp WRT MINI JCW RRC SWE

7

POR

8

ITA

15

POL

4

FIN

7

ESP

6

GBR

7

10-й 42
2015[en] Eurolamp WRT Mini JCW RRC SWE

3

MEX

сх

POR

8

ITA

10

POL

сх

FIN

сх

GBR

15

19-й 20

Подіуми на етапах чемпіонату світу[ред. | ред. код]

# Ралі Сезон Залік Місце 1-й водій Автомобіль
1 Ралі Швеції 2015 WRC-2 3 Валерій Горбань Mini JCW RRC
2 Ралі Португалія 2019 RC2 1 Linnamäe Georg Peugeot 208R2

Чемпіонати інших країн[ред. | ред. код]

Ralli Saaremaa 2020

В 2017 році разом з Олександром Кудрявцевим були подолані етапи одразу двох чемпіонатів - Латвії та Естонії на монопривідному Peugeot 208R2. Протягом сезону вдалось оформити перемогу в класі EMV2 на RR ESTONIA Tartu Ralli, а в Чемпіонаті Латвії з ралі за підсумками року екіпаж зупинився в кроці від подіуму в класі LRČ 3.[8]

В 2018 році було продовжено співробітництво з Олександром Кудрявцевим та участь на етапах Чемпіонатів Естонії та Латвії, до того ж Володимир стартував вперше з Linnamäe Georg на норвезькому KNA Rally Finnskog, де вперше читав стенограму англійською. Цей рік був менш вдалим на призове шампанське, тож по фінішу сезону екіпаж Кудрявцев -Корся отстаточно розпався.

2019 рік надає нову хвилю виступів на Іберійському пів-острові в заліках Iberian Rally Trophy та Peugeot Rally Cup Ibérica в Чемпіонатах Португалії та Іспанії. На першому етапі гравійного Чемпіонату Іспанії з ралі Володимир Корся асистував Laur Andrus, який є керівником команди ALM Motorsport. Перший сумісний старт привів екіпаж на 14 місце абсолютного заліку та 2 -е в класі. До кінця сезону вдалось ще три рази побути на призовому подіумі, причому в різних країнах. За підсумками сезону в Peugeot Rally Cup Ibérica Володимир утримався на 12 позиції.

2020 рік почався з етапу Чемпонату світу в Швеції, а до кінця лютого вдалось стартувати ще й на Rallye Serras de Fafe e Felgueiras. В подальшому коронакриза зупинила змагання до літа. Чемпіонат Естонії з ралі було відкрито на принципово іншій техніці - Volkswagen Polo GTI R5. Під кінець сезону, після усього двох етапів, вдалось знайти спільну мову з німецькою конячкою та взяти друге місце в абсолютному заліку та перше в класі на Saaremaa Rally 2020. Окрім перемоги до статистики потрапила і перша виграна спецділянка в абсолютному заліку в Чемпіонаті Естонії. Також за підсумками сезону 2020 року Володимир виборов бронзові нагороди в абсолютному заліку та класі EMV2 Чемпіонату Естонії з ралі.

Мотоспорт[ред. | ред. код]

Володимир Корся
Володимир Корся

З 2018 року приходить бажання стартувати на двоколісних транспортних засобах. Володимир бере участь в екстрім ендуро змаганнях і одразу стартує в HESU - Hard Enduro Series of Ukraine. Це перша та найбільша в Україні серія змагань з дисципліни Хард Ендуро. Мета серії – визначити найбільш сильних спортсменів в країні та підвищити рівень проведення найбільш якісних змагань. Згідно правил серії усі змагання мають різні умови та проводяться у різних частинах країни. Це дозволяє виявити найсильніших спортсменів не лише у своїх «домашніх» умовах але й «на виїзді». Для цього спорту вкрай важливими є тип поверхні (для прикладу, у складі покриття різних змагань може переважати глина, каміння, піскок, снігове чи навіть льодяне покриття). Також змагання у рамках серії проводяться у різні пори року та на різних природніх умовах (морський берег, гірські умови, природа центральної України тощо). Серія стрімко набирає популярності, так в 2021 році етапи "HESU" з'явилися і на світовій мапі Ендуро.

За підсумками 2020 року Володимир потрапив у топ-100 райдерів України. На мотоциклі KTM EXC 300 TPI він виступає за одеську команду D.M.C (Dirt Moto Cartel).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Склад національної збірної України з мотоспорту на 2021 рік[недоступне посилання]
  2. https://www.ewrc-results.com/coprofile/20182-volodymyr-korsia/
  3. [1]
  4. https://www.ewrc-results.com/champs/3-wrc-2-wrc-3/?x=11
  5. [2]
  6. Владимир Корся: долгожданный успех. Ралли в Украине (рос.). Архів оригіналу за 18 січня 2021. Процитовано 23 січня 2021.
  7. Владимир Корся: «Финиш в Швеции – уже результат». Ралли в Украине (рос.). Процитовано 23 січня 2021.
  8. LRČ. lrc.lv. Процитовано 23 січня 2021.
  9. Shacki. Volodymyr Korsia - rally profile eWRC-results.com. eWRC-results.com (англ.). Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 28 квітня 2021.