Костел Благовіщення Пресвятої Богородиці (Мужиловичі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Костел Благовіщення Пресвятої Богородиці (Мужиловичі) — цей храм був римо-католицьким релігійним центром Мужиловицької колонії (відомої як Мюнхенталь), який

Костел Благовіщення Пресвятої Богородиці
Стан костелу у 2023 році
49°51′34″ пн. ш. 23°29′27″ сх. д.
Початок будівництва 1849
Зруйновано 1943
Належність римо-католицька
Стан руїни
Адреса Україна, Львівська область, Яворівський район, с. Мужиловичі

знаходиться у селі Мужиловичі Яворівського району Львівської області. Дана святиня є скромним представником класицистичної архітектури сер. XIX ст.

Історія[ред. | ред. код]

Австрійський імператор Йосиф II запросив громадян німецьких держав оселитися на нових землях Корони в Галичині. Так у 1783-1784 роках на колишніх єзуїтських землях була заснована колонія Мужиловичі.

Року 1849 цю церковну будівлю коштом парафіян було споруджено і віддано під покров Святого Антонія Падуанського. Назва була змінена на «Благовіщення Пресвятої Діви Марії» під час освячення церковної будівлі в 1854 р. У 1871 р. на пожертви парафіян було встановлено вівтар. 1887 року внаслідок секуляризаційних реформ монастир у Мужиловичах остаточно став парафіяльним. Російська окупаційна армія у 1914 р. пограбувала церкву та пресвітерське майно. Священник встиг заховати цінні церковні предмети та документи. У 1916-1917 рр. дзвони костелу були зняті та використані для потреб австрійської армії. У 1925 році колоністи закупили нові два дзвони. Вдруге святиня потерпіла в часи Другої Світової війни — була спалена загоном УПА.

Останні німецькі колоністи покинули парафію в 1940 році, а храм і далі функціонував для кількох польських сімей до 1943 року. Костельні апартаменти були передані до костелу Святого Миколая у Радохінцях (нині Мостиський район). У післявоєнний час костел виконував функції магазину збіжжя.

Спроба реставрувати храм у 2002 році виявилася неможливою, тому що хімічні добрива, які там зберігалися за радянських часів, зруйнували цеглу.[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. https://koscioly.livejournal.com/26715.html.