Котацу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сучасний котацу в Японії

Котацу (яп. 【炬燵】, こたつ) — традиційний японський предмет меблів. Являє собою низький дерев'яний каркас столу, накритий японським матрацом футоном або важкою ковдрою, на який зверху покладена стільниця. Під ковдрою розташовується джерело тепла, часто вбудоване в стіл. Котацу поширений в основному в Японії.

Типи[ред. | ред. код]

Існує два основних типи котацу, що використовуються в Японії останнім часом, які відрізняються джерелом тепла:

  • Електричний — більш сучасний тип котацу, який включає стіл з електричним обігрівачем, який прикріплений до нижньої сторони столу. Такий котацу зазвичай ставиться на тонкий футон. Другим, більш тонким, футоном накривають стіл, а зверху ставлять стільницю.
  • Вугільний — традиційний тип, який встановлюється в спеціальну нішу глибиною приблизно 40 сантиметрів, в підлозі або стінках якої розміщується електричний або вугільний обігрівач. Обігрівач також може бути прикріплений до столу, як в сучасних котацу.

Тим не менш, джерелом тепла може служити все що завгодно: від водяних грілок ютампо до складених в спеціальний ящик нагрітих каменів.[1]

Використовування[ред. | ред. код]

Електричний котацу, вид знизу

Зазвичай люди сідають на спеціальні подушки дзабутон[1] навколо котацу та накривають ноги або навіть все тіло ковдрою. Хоча під ковдру, зазвичай, поміщають лише нижню частина тіла, це дозволяє відчувати себе комфортно навіть у неопалюваному приміщенні. Влітку ковдру можна прибрати, і тоді котацу може використовуватися як звичайний стіл.

Більшість японських будинків не мають достатньої теплоізоляції, і температура в приміщенні залежить від температури навколишнього середовища. Тому в холодну пору року підтримувати нормальну температуру в будинку достатньо дорого. Котацу — відносно недорогий для мешканців будинку спосіб знаходитися в теплі взимку, оскільки ковдра ізолює невеликий обсяг теплого повітря.

Спочатку котацу призначався для людей, які носять японський традиційний одяг, оскільки в цьому випадку тепле повітря проходить від полів через комір, зігріваючи таким чином все тіло.

Інші країни[ред. | ред. код]

В іранській культурі традиційний предмет домашнього вжитку аналогічний котацу називається корсі. Зазвичай ковдру накривають плетеним покривалом ру-корсі, щоб уберегти його від плям від їжі. Під час святкування Ялда (іранський Новий рік) прийнято всією сім'єю збиратися разом та ховатися під корсі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Котацу на Japanology.ru[недоступне посилання з червня 2019]