Крістофер Ерет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістофер Ерет
Народився 27 липня 1941(1941-07-27) (82 роки)
Країна  США
Діяльність історик, мовознавець
Заклад Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі

Крістофер Ерет (англ. Christopher Ehret; нар. 27 липня 1941) — американський історик, африканіст, лінгвіст. Спеціалізується на історії Африки, релігіях народів Африки, історичній лінгвістиці, відомий своїми дослідженнями з кореляції лінгвістичних реконструкцій з археологічними даними. Професор Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Історичні книги Ерета присвячені ранній історії Африки. У книзі «Класична епоха Африки»[1] він позначає терміном «класична епоха» період 1000 р. до н. е. — 400 р. н. е. у Східній Африці, коли оформилися багато важливих технологій і соціальних структур. У книзі «Цивілізації Африки: історія до 1800 року»[2] Ерет дав оглядовий аналіз всієї африканської історії від кінця останнього льодовикового періоду і до кінця 18 століття. У співпраці з археологом Меріком Познанським (Merrick Posnansky) він також був редактором праці «Археологічна та лінгвістична реконструкція африканської історії»[3], в той час — фундаментальне для африканістики дослідження з кореляції лінгвістичних та археологічних даних з різних регіонів континенту.

Серед лінгвістичних книг Ерета:

  • «Порівняльна реконструкція прото-ніло-сахарської мови»[4];
  • «Реконструкція протоафразійскої мови»[5];
  • Історична реконструкція південнокушитської фонології і словника[6].

Ерет також написав статті-монографії з субкласифікації мов банту, про історичні реконструкції семітських, протокушитської і прото-східнокушитських мов, а також (у співавторстві з Мохамедом Нуухом Алі) про класифікацію сомалійських мов.

В останні роки Ерет почав дослідження з декількох нових напрямків. Одним з них стала реконструкція історії і еволюції ранніх людських систем спорідненості. Другою галуззю стало застосування методів історичної реконструкції лінгвістичних даних в антропології і у світовій історії.

Ерет також співпрацював з генетиками в пошуках кореляції лінгвістичних даних з генетичними[7] і займався розробкою математичних методів датування лінгвістичної історії (глоттохронології)[8] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. An African Classical Age, 1998
  2. Civilizations of Africa: A History to 1800, 2002
  3. The Archaeological and Linguistic Reconstruction of African History, 1982
  4. A Comparative Reconstruction of Proto-Nilo-Saharan, 2002
  5. Reconstructing Proto-Afroasiatic, 1995
  6. The Historical Reconstruction of Southern Cushitic Phonology and Vocabulary, 1980
  7. Sarah A. Tishkoff, Floyd A. Reed, F. R. Friedlaender, Christopher Ehret, Alessia Ranciaro, et al., "The Genetic Structure and History of Africans and African Americans, " Science 324, 22 May 2009
  8. Andrew Kitchen, Christopher Ehret, Shiferew Assefa, and Connie Mulligan, "Bayesian phylogenetic analysis of Semitic languages identifies an Early Bronze Age origin of Semitic in the Near East, " Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, July 2009

Посилання[ред. | ред. код]