Кулія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кулієві)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кулія
Кулія гавайська, Kuhlia sandvicensis
Кулія гавайська, Kuhlia sandvicensis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Центрархоподібні (Centrarchiformes)
Родина: Кулієві (Kuhliidae)
Рід: Кулія (Kuhlia)
Gill, 1861
Види

Дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Kuhlia
ITIS: 168084
NCBI: 163136
Fossilworks: 36058

Кулія (Kuhlia) — рід окунеподібних риб родини Кулієві (Kuhliidae).

Опис[ред. | ред. код]

Кулієві — великоокі сріблясті риби з овальним тілом, глибокою вирізкою між колючою і м'якою частинами суцільного спинного плавця і невеликим косим ротом. Вони не досягають великих розмірів — найбільші з кулій навряд чи перевищують 25-30 см у довжину.

Поширення[ред. | ред. код]

Ці риби зустрічаються тільки у тепловодній зоні Тихого і Індійського океанів і живуть у прибережній смузі, нерідко потрапляючи в естуарії і низинних ділянках річок і заходячи навіть в прісну воду.

Кулія стягохвоста[ред. | ред. код]

Один з найбільш звичайних і широко поширених видів цієї родини — кулія стягохвоста (Kuhlia taeniura), характерною особливістю якої служать п'ять темних поздовжніх смуг на хвостовому плавці, населяє прибережні води Південно-Східної та Східної Африки, Цейлону, Індонезії, Південної Японії і архіпелагів Океанії та доходить на схід аж до островів, розташованих біля берегів Мексики. Ця риба, звичайна і у солоній, і у майже прісній воді, досягає всього 20 см в довжину.

Кулія гавайська[ред. | ред. код]

Близький гавайський вид (К. sandvicensis) має більші розміри (до 30 см). Це одна з звичайних риб скелястих узбереж і коралових рифів, що живе в діапазоні глибин від 5-10 до 90 м.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вдень кулії ховаються в ущелинах, а вночі залишають свої притулки і активно живляться найрізноманітнішою рослинною і тваринною їжею . Вони трапляються і в прісних водоймах, де їх улюбленим кормом служать повітряні комахи, що падають у воду. Нерест цього виду йде протягом усього року, а молодь тримається біля самого берега, будучи особливо звичайною в невеликих басейнах і калюжах припливної зони.

Господарське значення[ред. | ред. код]

М'ясо усіх кулій дуже смачне, і, незважаючи на невеликі розміри, вони всюди вживаються в їжу, хоча і не ловляться ніде у якій-небудь значній кількості.

Види[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Froese R., Pauly D. (eds.) (2006). Родина Kuhliidae на FishBase. Версія за January 2006 року.
  • Froese, R. and D. Pauly, Eds. Kuhlia. [Архівовано 11 липня 2017 у Wayback Machine.] FishBase. 2011.
  • Mary Kawena Pukui and Elbert (2003). lookup of āholehole. on Hawaiian dictionary. Ulukau, the Hawaiian Electronic Library, University of Hawaii. Архів оригіналу за грудень 28, 2012. Процитовано 9 липня 2010.
  • Mary Kawena Pukui and Elbert (2003). lookup of āhole. on Hawaiian dictionary. Ulukau, the Hawaiian Electronic Library, University of Hawaii. Архів оригіналу за грудень 28, 2012. Процитовано 9 липня 2010.